Megabedrag voor plakker van George V

Unieke Britse postzegel uit 1925 wordt donderdag in Weesp geveild

MICHAEL RAMAKER

Hij is niet groter dan drie bij vier centimeter en is ongeveer 150.000 euro waard: een Britse postzegel uit 1925. Het plakkertje gaat komende donderdag bij de Nederlandsche Postzegel- en Muntveiling in Weesp onder de hamer. Daarmee wordt het de duurste postzegel die ooit in Nederland is geveild.

Trots slaat René Dresken, directeur van het veilinghuis, het boekje open waar de zegel in bewaard wordt. Hij kijkt uit naar volgende week. "Het wordt een heel spannend dagje dan." Het zegeltje is in zwarte inkt gedrukt, met in het midden in het rood een afbeelding van de Engelse koning George de Vijfde. "Het is een zegel van honderd pond uit Kenia-Oeganda, de voormalig Britse kolonie", aldus Dresken. "Hij werd gebruikt om grote pakketten over zee te verzenden. Daar waren veel vrachtkosten aan verbonden, wat destijds een vermogen was." En dat is hij nog steeds; de Britse postzegelcatalogus Stanley Gibbons taxeerde het zegeltje onlangs nog voor zo'n 120.000 pond, omgerekend 150.000 euro.

Volgens de 44-jarige veilingmeester is de huidige hoge waarde te danken aan de zeldzaamheid van de zegel. "Van deze zegel zijn er maar vier stuks uit musea en collecties over de hele wereld bekend. Deze komt nu te koop, dat is een unieke gelegenheid." De postzegel zat al een tijdje zonder eigenaar. Dresken: "De vorige eigenaar, Aat de Peijper, is vijftien jaar geleden overleden. Hij verzamelde unieke postzegels van over de hele wereld. De rest van zijn collectie gaat donderdag ook onder de hamer. Maar dit is toch echt de blikvanger."

Zelfs in het digitale tijdperk zijn postzegels voor mensen van over de hele wereld nog steeds een grote, en vooral dure hobby. Dresken stelt dat er bij hem alleen al jaarlijks voor miljoenen geveild wordt. "Vooral de zegels van vóór 1945 kunnen vaak honderdduizenden euro's opleveren."

De geïnteresseerde partijen die naar de veiling toekomen zijn niet alleen verzamelaars, maar ook handelaren uit het buitenland. Vooral bedrijven uit China hebben veel belangstelling voor de plakkers.

Of de zegel ook daadwerkelijk voor meer dan een ton verkocht zal worden, is nog maar de vraag. Dresken: "We beginnen de veiling met een startprijs van 50.000 euro. We denken dat hij rond de honderdduizend gaat opleveren, maar het kan ook meer zijn. Dat zullen we volgende week wel merken."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden