Maarten van der Weijden eet een bord pasta. Beeld *
Maarten van der Weijden eet een bord pasta.Beeld *

TV-columnMaaike Bos

Meezwemmen met Maarten via de livestream

Plons, plons. Ritmisch hoor je die armen op het wateroppervlak klotsen. Hoofd naar links, ademteug, gezicht weer onder water. En dan die tractoren aan de kant, en juichende mensen.

Vier dagen lang legde de livestream van nos.nl de Elfstedentocht van Olympisch zwemkampioen Maarten van der Weijden vast. Vroeger zou geen televisiezender vier dagen non stop hebben uitgezonden. Nu was er die service, en het momentum en steeds als je zag hoeveel mensen Maarten op de been kreeg, besefte je sterker hoe groot dit was. De zwemtocht werd een nationaal evenement van mythische proporties en dat live meekijken móét daaraan hebben bijgedragen.

“Even kijken, waar is-ie nu, hoe gaat het?”, verwoordde presentator Dionne Stax wat mensen in heel Nederland deden. Ze konden zien hoe Maarten een bord pasta at, in zijn tentje strompelde, zijn dochters op een boot een kus gaf, de scheur in zijn pak liet plakken met ducktape.

Bijna religieus

Hij zwom natuurlijk door de elf Friese steden met bruggetjes en kades tjokvol mensen, maar ook door verlaten waterwegen. Thuis op de laptop kon je hem dan volgen via de 360-graden-camera op de bijboot naast hem. Je zwom gewoon mee. Hoorde je applaus, dan draaide je op het computerscherm het vizier, zoals je daar je hoofd zou omdraaien. Je scande de oevers: weer Friese jongenskoppies op een rij of mensen op een stoeltje met misschien wel een kalend hoofd? Dat Van der Weijden zijn onmenselijke prestatie deed om geld op te halen voor kankeronderzoek, maakte zijn tocht nog meer een odyssee. “Zo’n lijdensweg, voor ons allemaal”, zei mede-presentator Joris Linssen het bijna religieus.

En zo was de natie live getuige van zijn finish in Leeuwarden. Precies tijdens de uitzending van talkshow ‘M’. Margriet van der Linden had slim een live verbinding geregeld met Dionne Stax en een Elfstedentochtspecial ingelast met gasten zoals Erica Terpstra, schaats-Elfstedentochtwinnaar Henk Angenent (1997) en marathonzwemster Edith van Dijk.

Onzekerheid

Het werd ook voor Van der Linden een record: 1,35 miljoen kijkers. Ze schakelde met nonchalance en charme tussen Stax en haar eigen gasten, die vragen konden toelichten. Waarom was dat gezicht zo gezwollen, bijvoorbeeld? Omdat hij in dat pak geen warmte kon kwijtraken, dus zwol hij op. En waarom kon hij nauwelijks nog staan? Na vier dagen drijven weet hij niet meer ‘waar zijn benen zijn’, wist zwemster Van Dijk uit ervaring. “Die liggen nog in het water”, grapte Van der Linden. Ze lijkt voorgoed de onzekerheid en gemaaktheid van seizoen één van zich te hebben afgeworpen.

Dit jaar weet zij haar tweede kans te verzilveren. Net als Maarten van der Weijden. Toen hij vorig jaar na 163 kilometer moest stoppen, dacht hij niet dat zijn plan onmogelijk was maar maakte hij een nieuw plan. “Als iets de eerste keer niet lukt, probeer het dan gewoon een tweede keer”, sprak hij na aankomst op het podium. Hij leek het tegen kinderen te zeggen, maar raakte iedereen.

Die man lééft dat motto. Na zijn leukemie (2001) kreeg hij een tweede levenskans en won olympisch goud in Peking (2008). Na zijn opgeven vorig jaar trainde hij zo goed dat hij dit jaar zelfs kon genieten in plaats van lijden. Probeer het gewoon een tweede keer … die blijft hangen, ook al is de livestream allang gestopt.

Vier keer per week schrijven Renate van der Bas en Maaike Bos columns over televisie.

Lees ook:

Deze keer haalt Maarten genietend de finish

Maarten van der Weijden kreeg massale steun uit Friesland voor zijn tocht, ook al klonk er ook kritiek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden