Meezingen met beroemde aria’s in de muziektent

Grote dames in enorme jurken en rare vibraties worden vermeden op het Opera!Festival in Zeist. Het brengen van opera op een nieuwe manier voor een nieuw publiek is het idee achter dit festival, dat deze zomer voor de zesde keer plaatsvindt in het Beauforthuis in Zeist; een podium voor muziek en theater, in een oud kerkje met een grote tuin.

Willemijn Rinnooy Kan

Bijna zeven jaar geleden kwam Lidwien Vork, de directrice van het Beauforthuis, samen met pianist Stefan Hofkes tot de conclusie dat er in de zomer met de ruimte ’iets leuks met klassieke muziek moest gebeuren’. Hofkes vond in zijn woonplaats Londen al snel een groep muzikanten, die wel zin hadden om opera te maken. Zo werd het karakter van het festival bepaald. Ieder jaar komt deze Young London Opera op het festival spelen; dit jaar wordt Mozarts ’Die Zauberflöte’ opgevoerd. Om dit gezelschap heen is de rest van het festival totstandgekomen.

De andere voorstellingen draaien alle om een nieuwe benadering van opera en sommige om het thema van dit jaar ’Magic & Myths’. Zo worden er door twee harpisten voorstellingen gegeven over twee mystieke Griekse vrouwen uit de oudheid. Dit jaar is er voor het eerst een ’karaopera’-avond, waarbij beroemde aria’s kunnen worden meegezongen. Ook produceert het festival een kinderopera, waarvan de muziek gecomponeerd is door Matijs de Roo. De kinderen bedenken onder leiding van een regisseur zelf de teksten en bepalen de uiteindelijke titel van de opera. Iedere middag wordt hiervoor gerepeteerd en aan het eind van de week gaat de opera in première.

Het festival trekt veel gezinnen, die normaal nooit naar de opera gaan. Ook veel jonge mensen komen naar het festival, zoals een medewerker zegt: „Een mix van het publiek van de Parade en de Efteling”. Iedere dag is er een festivalmenu met ’magic fries’. Op donderdag eindigt de avond met een maximaal moderne benadering van opera, waarbij DJ’s operamuziek mixen met jazz, electro en balkan beats.

Opera!Festival 2008 van 22 t/m 27 juli in het Beauforthuis in Austerlitz (bij Zeist). Voor meer informatie zie: www.operafestival.nl of bel: 0343 491858

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden