Meevaren met de catamaran

JAN ZEEGERS

Wie op de Brunel Sunergy, die deelnam aan de Whitbread round the Worldrace, een stukje op de Noordzee wil zeilen (maximaal met twaalf passagiers) met leden van de wedstrijdbemanning, moet volgende week (van 1-7 september) in IJmuiden zijn. Ter plekke kan men dan nog kiezen of liever met Henk de Velde een stukje op zijn 21 meter lange catamaran zal worden gevaren.

Dat zijn de twee spectaculairste extra's die de 15e Hiswa te water, beter bekend als de natte Hiswa, de bezoekers biedt.

In de Seaport Marina IJmuiden, in de buitenhaven, bij het begin van de Zuiderpier, worden ruim 350 zeil- en motorjachten met een nieuwwaarde van (globaal) 150 000 tot zes miljoen gulden tentoongesteld. Dat gebeurt logischerwijs aan drijvende steigers; die kunnen immers met het getij mee rijzen en dalen. De schepen, van hout, staal, aluminium en polyester, zijn minimaal zeven meter lang - het grootste meet ruim 25 meter.

De organisatie meldt dat er opvallend veel primeurs te zien zijn en prijst zich daarmee gelukkig. Nu is het wel zo, dat de meeste van die nieuwigheden voor de leek weinig interessant zijn. Hoewel watersporters er, meestal onder het genot van alcohol en nicotine, uren over kunnen praten. De gebeurtenis wordt opgeluisterd door een zeilwedstrijd, die voor de tweede keer wordt gevaren. De schepen starten op woensdag bij de marina, zeilen naar het Engelse Lowestoft en worden zaterdag terugverwacht.

Naast de schepen zijn op de kade veel bedrijven actief om hun waar te tonen. Zeil- en mastenmakers, makelaars in gebruikte schepen, aanbieders van allerhande elektronica, navigatie- en verbindingsapparatuur en motoren, zowel die om in te bouwen als buitenboordmotoren voor de bij- of visboot. Ook is er informatie over vaarwateren in en buiten Nederland en de mogelijkheden om schepen te huren.

De natte Hiswa is bereikbaar per bus die voor de deur stopt vanaf de NS-stations Haarlem en Sloterdijk (Amsterdam) en het centrum van Amsterdam. Per auto IJmuiden aanhouden en Hiswa-borden volgen. Toegang: 25 (kinderen tot 12 jaar 17,50). Openingstijden: 10 tot 18 uur.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden