Meevaller moet naar de gezondheidszorg

Geef de miljard die het kabinet over heeft, aan de zorg. Dan kunnen de wachtlijsten worden aangepakt, en hoeven werkenden niet vóór te gaan.

Amsterdam Erik Jurgens voorzitter GGZ Nederland

Het kabinet heeft voor het komend jaar één miljard gulden extra te verdelen. Werkenden, ouders met kinderen, minima, allemaal krijgen ze er wat bij. PvdA-fractievoorzitter Melkert betoogde dat het geld gerichter moet worden ingezet, onder meer voor de gezondheidszorg.

Als voorzitter van GGZ Nederland, de brancheorganisatie voor de instellingen in de geestelijke gezondheidszorg, ben ik het hiermee eens. Het aantal mensen met psychische problemen dat een beroep doet op de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) stijgt jaarlijks met zo'n vier procent. De wachttijd voor een Riagg-behandeling is opgelopen tot gemiddeld veertien weken. Sinds 1993 zijn de budgetten van de GGZ-instellingen met zo'n 7,5 procent teruggelopen.

De GGZ heeft niet ook geld nodig om iets te kunnen doen aan het groeiend aantal mensen dat arbeidsongeschikt wordt vanwege psychische klachten. Nederland kent ruim 300 000 WAO'ers die om die reden niet kunnen werken, een derde van alle arbeidsongeschikten. Het kabinet besloot dit probleem te lijf te gaan door zieke werknemers sneller te laten helpen via het commerciële circuit, onder de voorwaarde dat er geen tweedeling in de zorg ontstaat en de opbrengsten ten goede komen aan de reguliere zorg.

Op zich is GGZ Nederland, als die tweedeling er inderdaad niet komt, blij met dit kabinetsbesluit. Maar het is volstrekt onvoldoende om het probleem op te lossen. Zolang de vraag naar geestelijke gezondheidszorg het hulpaanbod ver overstijgt, zal de samenleving de schadelijke gevolgen, maatschappelijke misstanden en overlast die voortkomen uit geestelijke stoornissen aan den lijve blijven ondervinden. De echte oplossing zal moeten komen van een extra financiële impuls. Met die keuze krijgt de politiek een nieuwe kans om te erkennen dat psychisch lijden even ernstig is als lichamelijk lijden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden