Meesterspeurder vindt pensioengelden terug

Hij regelde na veel zoekwerk een volledige betaling van achterstallige pensioen- en verzekeringsgelden voor zijn moeder. Maakte naar aanleiding daarvan een uniek pensioenregistratiesysteem en hielp sindsdien honderden pensioengerechtigden met het achterhalen van verdwenen pensioengelden. Zijn naam? Ton te Meij. Zijn huidige professie? Meesterspeurder naar verdwenen geld.

De Nederlandse pensioenen staan onder druk door vergrijzing, vertraging van de economie en inflatie. En dat het merendeel van de gepensioneerden minder dan 70 procent van het laatstverdiende inkomen ontvangt, is onderhand ook bekend. Maar daarmee zijn we er nog niet. Over een van de omvangrijkste 'pensioenschandalen' hoor je relatief weinig. En dat is het feit dat er bij verzekeraars, pensioenfondsen en banken miljoenen euro's aan 'vergeten' pensioengelden liggen.

Ton te Meij (58), gepensioneerd medewerker van een luchtvaartmaatschappij, werd vanwege zijn specialistische kennis gevraagd om mee te werken aan het tv-programma 'Gevonden Geld' waarin men op zoek ging naar verdwenen (pensioen)gelden. Na de uitzendingen ontving hij bijna negenhonderd brieven met hulpverzoeken die hij tot op de dag van vandaag afhandelt voor het met de redactie afgesproken, luttele bedrag van 15 euro per verzoek.

Daartussen bevinden zich de nodige spectaculaire gevallen. Zo wist hij een achterstallig pensioen van 15.000 euro te achterhalen en ging hij achter het verdwenen pensioen aan van een Nederlandse dame die in Australië woont. Vooral die laatste zaak staat Te Meij nog in zijn geheugen gegrift. ,,Die dame had nog een polis uit 1898 die bij de instantie zelf spoorloos was verdwenen. ,,Och, die is toch allang dood'', werd er gereageerd bij de verzekeraar. Deze dame van 104 jaar oud was echter nog springlevend en eiste het geld waar ze recht op had. Uiteindelijk heeft ze dat ook gekregen.''

,,Als je achter je pensioengeld aan gaat, kan het op allerlei punten verkeerd gaan'', legt Te Meij uit. ,,Soms proberen maatschappijen wel behulpzaam te zijn, maar missen ze de capaciteit om vragen te beantwoorden. Pensioengerechtigden worden dan doorverwezen naar een callcenter waar jonge, onervaren krachten werken en waar je dus niets wijzer wordt. Soms is de pensioengerechtigde zélf nalatig in het doorgeven van de juiste gegevens. Ik raad mensen altijd aan om de oude registratiekaarten van het pensioen en de salarisstrookjes bij elkaar te zoeken en de exacte naam, geboortedatum en sofinummer paraat te houden.''

Een van de weinige 'officiële' methodieken om je pensioengeld te achterhalen, is het stappenplan te volgen op de website van de Pensioen- en Verzekeringskamer (www.pvk.nl).

Te Meij: ,,Dat geeft een indicatie van hoe je te werk moet gaan, maar vaak gaat het mis op het moment dat je contact opneemt met de betreffende instantie. De medewerkers weten het zelf ook niet of kunnen het niet vinden. De dossiers van vóór 1995 zijn niet geautomatiseerd, en meestal aanwezig op microfiche, of in een kaartsysteem ergens in een vochtige kelder. Het komt zelfs voor dat archieven zijn vernietigd. Ik schat dat er in de kelders van de ongeveer 1600 uitkerende instanties in Nederland nog miljoenen euro's aan vergeten pensioengelden liggen. Die schatting is gebaseerd op ervaringen van ouderen die pensioen opvragen, en op de gegevens van PME (Bedrijfspensioenfonds MetaalElektro) en de uitvoerder PVF Achmea, die wel enige openbaarheid hebben gegeven. Kijk alleen maar eens naar alle mensen die nu in het buitenland wonen en domweg zijn vergeten dat ze nog recht hebben op pensioengelden.

Met mijn kleinschalige actie haal ik in sommige weken zo'n 40.000 euro aan vergeten gelden boven water. Het traceren van pensioengelden zal bovendien door de vergrijzing snel in complexiteit toenemen: binnen vijf jaar zullen zo'n 250.000 mensen met pensioen gaan.''

De ervaringen van de 'meesterspeurder' staan niet op zichzelf, maar zijn inmiddels een bekend probleem. De commissie Nationaal Pensioendebat (onder leiding van prof.dr. Willem Vermeend) concludeerde dat vereenvoudiging van de pensioenwetgeving dringend noodzakelijk is. Bovendien zou een gemakkelijk toegankelijk pensioenregister, bijvoorbeeld via internet, iedereen inzicht moeten geven in waar zijn pensioenrechten zijn ondergebracht en wat zijn/haar totale pensioenresultaat is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden