Meesters uit Duits bezit geveild

LONDEN (AFP, ANP) - Een van de belangrijkste particuliere collecties van schilderijen van Vlaamse en Hollandse meesters komt deze week bij Sotheby's in Londen onder de hamer. Daar zitten een zelfportret van Gerard Dou en een portret van drie boeren van Adriaen van Ostade bij.

De collectie was eigendom van de in 1979 gestorven Duitse zakenman Gunter Henle. Hij werkte voor de Tweede Wereldoorlog als diplomaat in Nederland, waar hij kennis maakte met het werk van de Nederlandse zeventiende-eeuwse schilders.

In 1937 werd Henle lid van de directie van de staalgigant Kloeckner. Na de oorlog zat hij wegens zijn banden met de nazi's tien maanden vast. Nadat hij van 1949 tot 1953 voor de christen-democratische fractie in het West-Duitse parlement had gezeten, besloot hij zich geheel aan zijn zaken te wijden.

Sotheby's verwacht dat de collectie, waartoe behalve de ruim veertig schilderijen tapijten en meubels behoren, ongeveer zeven miljoen pond (ruim 23 miljoen) kan opbrengen. Het zelfportret van de fijnschilder Gerard Dou, die een van Rembrandts beste leerlingen was en het doek van Adriaen van Ostade worden elk op ruim 1,5 miljoen gulden geschat. De hoogste opbrengst wordt verwacht voor twee doeken van de Venetiaanse schilder Francesco Guardi: bijna vijf miljoen gulden.

Het veilinghuis trok vorige week een doek van Jacob van Ruisdael van de veiling terug na publicaties in de pers waarin twijfel over de herkomst van het doek werd geuit.

Volgens een onderzoek van de krant Boston Globe heeft Henle het werk gekocht van de Nederlandse handelaar Pieter de Boer, die honderden door de nazi's in Nederland gestolen schilderijen zou hebben doorverkocht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden