Meesterpropagandist Chávez lanceert nieuw pr-wapen

'El Presidente' in zijn element: voor de microfoon van zijn eigen wekelijkse radioprogramma. ( FOTO AFP) Beeld
'El Presidente' in zijn element: voor de microfoon van zijn eigen wekelijkse radioprogramma. ( FOTO AFP)

De Venezolaanse president Hugo Chávez komt met een nieuw radioprogramma: ’Plotseling Chávez’. Daarmee wil hij op onverwachte momenten zijn boodschappen aan de man brengen.

Edwin Koopman

Onder normale omstandigheden zou het initiatief nauwelijks aandacht hebben gekregen – er zijn wel meer landen waar presidenten ’inbreken’ in de programmering. Maar in Venezuela komt Chávez’ nieuw radioshow bovenop een reeks al bestaande platforms waarmee de leider zijn alomtegenwoordigheid verzekerd weet. Zo zijn alle radio- en televisiezenders verplicht om zodra de president dat wil zijn toespraken of officiële gebeurtenissen live uit te zenden, een mogelijkheid waarvan Chávez gemiddeld om de twee dagen gebruikmaakt. Daarnaast publiceren negen kranten driemaal per week zijn column ’De regels van Chávez’.

Maar het bekendst is het zondagse live programma ’Hallo President’, een presidentiële onemanshow die door zes kanalen en 73 radiostations tegelijk wordt uitgezonden vanaf locatie – het paleis, een historisch plein, een boerendorp in het oerwoud, of zelfs een helikopter. Tijdens de show kletst de president gemiddeld zes uur vol over actuele ontwikkelingen, berekent op een kladje de kosten voor een nieuwe haven of tekent op een kaart het schema van zijn volgende buitenlandse reis.

De inhoud is verrassend en staat dichtbij de mensen. Chávez ontvangt een alleenstaande moeder of een armlastige boer, maakt aantekeningen van hun probleem en geeft de verantwoordelijke minister opdracht het op te lossen. Tussendoor scheldt hij op ’oligarchen’ en ’imperialisten’, Colombia en de Verenigde Staten, belooft hij harde maatregelen tegen de rijken, zingt hij een liedje, vraagt hij Fidel Castro hoe het staat met zijn gezondheid, verheerlijkt en passant zijn couppoging van 1992, vertelt tot in details over de problemen met zijn diarree, en omhelst tot slot teder het blinde jongetje dat het programma opluisterde met een revolutionaire ballade.

In tien jaar tijd groeide ’Hallo President’ uit tot een instituut dat serieus wordt genomen door journalisten, analisten en diplomaten, want het is daar waar Chávez zijn plannen aankondigt. Het complete kabinet is verplicht aanwezig, ministers wordt tijdens de uitzending om informatie gevraagd en nieuw beleid wordt ter plaatste geformuleerd, tot militaire strategieën aan toe. Twee jaar geleden gaf Chávez een generaal live opdracht om troepen te sturen naar de grens met buurland Colombia. Zelfs de Chávez-hatende oppositie erkent het belang van de mediashow, al was het maar met de titel van hun eigen dagelijkse tegenhanger: ’Hallo burger’.

’Plotseling Chávez’ is alleen verplicht op het circuit van staatszenders maar onafhankelijke media zien het als een nieuwe stap van Chávez om altijd en overal over media te kunnen beschikken. Eind vorige maand haalde hij drie commerciële TV-kanalen van de kabel omdat ze zijn toespraak niet hadden uitgezonden, waaronder RCTV, de oudste en populaire televisiezender van Venezuela. Duizenden mensen gingen de straat op voor de vrijheid van meningsuiting.

Eind vorig jaar sneuvelden al meer dan dertig onafhankelijke radiozenders. Uit protest tegen het knechten van de media hebben 34 dagbladen en tijdschriften zich verenigd tegen Chávez die uit zou zijn op ’stilte en zelfcensuur’.

Vicepresident Elías Jaua is wel enthousiast. Hij noemde ’Plotseling Chávez’ een ’communicatieve guerrilla’ die via de ether toeslaat ’waar hij maar wil’ en ’op elk willekeurig moment’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden