Opinie

Meesterlijke narigheid op leeftijd

Er bestaan ongetwijfeld verschillende manieren om jezelf en je dierbaren zo'n vijf kwartier van intens genoten vermaak te bezorgen, plus de vele uren dat je voelt hoe een grijns van groot welbehagen nog steeds beslag legt op je gezichtsspieren. Maar een werkelijk uitgelezen kans om die toestand te bereiken ligt de komende weken voor het grijpen bij Toneelgroep Orkater in de voorstelling 'Hagedissenhuid.

Richard (73) Hunter (72) in de keuken bij Klaas (73)'.

De makers van de voorstelling lijken een soort masterclass te geven over theater. Dat begint met schrijfster Bodil de la Parra, die de dialogen heeft geschreven voor Klaas (Geert Lageveen), kort geleden zijn vrouw kwijtgeraakt en telkens in een krampvolle huilbui schietend, en zijn vrienden Richard en Hunter. Hunter (Porgy Franssen) heet gewoon Henk en wordt ook zo aangesproken, maar zelf noemt hij zich liever Hunter. Hij staat in zoverre in het volle leven, dat hij de kunst van het mobiele telefoneren onder de knie heeft en dat graag demonstreert in gesprekken met zijn 98-jarige moeder met wie hij nog met alle vezels van zijn wezen is verbonden, en, maar misschien is dat bluf, met de seksexploitant die hij belt om ontmoetingen te regelen, ondanks zijn gevorderde leeftijd, met jonge meisjes.

Richard (Gijs Scholten van Aschat) lijdt aan 'ichtyosis vulgaris', een geleidelijk zich uitbreidende verschubbing van de huid die een ondragelijke jeuk veroorzaakt en hem minder aangenaam ruikend voor zijn medemensen maakt. Samengevat is er dus van veel narigheid sprake, maar de dialogen zijn in één woord meesterlijk. De drie spelers, die met Peter Blok en Pierre Bokma gerekend kunnen worden tot de zware kern van veertigers in ons nationale acteursbestand, plaatsen elke zin en elke mimiek met zo'n verbluffende trefzekerheid dat de toeschouwer zijn eigen gezicht onafgebroken in een deuk voelt liggen. Met regisseur Matthijs Rumke geven ze een demonstratie van theatrale vormen die in eenvoud en precisie niets, maar dan ook werkelijk niets te wensen overlaat.

Sanne de Vries en Arien de Vries verbouwden de kleine zaal van theater Bellevue tot een aangename ruimte waarin de keukentafel en -stoelen van het décor ook al zo hilarisch verschrikkelijk zijn, evenals de ten hemel schreiende slecht zittende kleren van de drie. De première moest vorige week worden uitgesteld, omdat Franssen door zijn rug was gegaan. Daar de acteurs na afloop van de nu wel erg korte speelperiode weer andere besognes hebben, is het jammer dat zo weinig mensen dit kunnen zien. Men kan zich dus het beste maar haasten, of hopen dat er nog eens een televisie-registratie wordt gemaakt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden