Meesterknecht Moerenhout ziet Mentsjov leider worden

Rabobank boekte een sportieve revanche na het drama rond Michael Rasmussen in de Tour. De Rus Denis Mentsjov won de Vuelta.

In een restaurant in het centrum van Madrid had de Rabobankploeg zaterdagavond het feestje alvast gevierd. Denis Mentsjov had niet op de tafel gedanst, maar wel het woord genomen.

Hij had zijn ploeggenoten bedankt voor de steun die ze de afgelopen drie weken aan hem hadden gegeven. „Denis blijft zichzelf, een man van weinig woorden. Maar wat hij zei was gemeend.”

Koos Moerenhout kan het weten. Hij was drie weken lang de meesterknecht van de 29-jarige Rus. Moerenhout weet wat het is om een kopman naar de eindzege van een grote ronde te loodsen.

Vorig jaar deed hij dat in de Ronde van Frankrijk met Floyd Landis. Het leverde Moerenhout kort na die Tour een emotionele en financiële kater op. Afgelopen week werd Landis definitief schuldig bevonden. „Dat boek is dicht”, zegt Moerenhout. „Ik heb die ronde definitief verloren maar er nu weer eentje terug.”

De overwinning in Spanje kwam met grote soevereiniteit tot stand. Nadat Rabobank met drie dagzeges van Oscar Freire al de eerste week had gedomineerd sloeg Mentsjov zijn slag in de lange tijdrit en de Pyreneeën.

Daarna was het een kwestie van consolideren. Moerenhout: „Nadat hij in de leiderstrui was gekomen, zag ik hem helemaal veranderen. Een timide vent die meestal wat achter in de koers hangt ontpopte zich tot een echte leider. Hij reed attent, heel scherp en gaf ook zijn opdrachten.”

Naarmate de ronde vorderde bleek Mentsjov eigenlijk geen sterke concurrenten te hebben. Sastre en Evans leken de grootste bedreiging maar het is veelzeggend genoeg dat de 29-jarige Samuel Sanchez zaterdag zelfs nog een podiumplaats kon afdwingen.

De Spanjaard, die kort voor Mentsjov de laatste tijdrit won, etaleerde zich nooit eerder als ronderenner. Moerenhout: „Door het overwicht van Denis werd het voor ons gemakkelijker. De tegenstand ging zich op elkaar richten.”

Het gebrek aan spektakel wordt in de huidige wielersport snel aan de opgevoerde dopingjacht toegeschreven. Grootse uitspattingen zijn zeldzaam geworden. Mentsjov was de koning van de regelmaat.

De organisatie van de Vuelta hoopt vurig dat hij de eerste winnaar wordt die verschoond blijft van dopingperikelen. Al zijn voorgangers sinds 1989 kwamen in opspraak.

Vorig jaar won de dit jaar ontmaskerde Aleksandre Vinokoerov, in 2005 was Roberto Heras voor de derde keer de sterkste. Hij werd later op epo betrapt. De eindzege werd per post alsnog naar Mentsjov gestuurd. „Dat heb ik toen niet kunnen vieren. Daarom is dit veel specialer. De belangrijkste overwinning in mijn loopbaan”, zei hij in Madrid.

Voor zijn werkgever betekende het een aardige revanche op de Tour. Twee maanden geleden leek de Rabobankploeg in Frankrijk te gaan winnen, totdat gele truidrager Michael Rasmussen door de inmiddels vertrokken manager Theo de Rooij naar huis werd gestuurd.

Na het vertrek van Rasmussen verliet ook Mentsjov snel de Tour. „Het waren verschrikkelijke dagen, maar ik was er snel overheen. Na een week dacht ik er niet meer aan. Ik richtte me volledig op de Vuelta.”

De ploegleiding van de Rabobank staat nu voor de uitdaging om de zwijger uit Orol volgend jaar ook in de Tour te laten excelleren.

Vooral voor dat evenement verdient hij immers 1,6 miljoen euro per jaar. In de gemoedelijke sfeer van de Vuelta is presteren iets anders dan in het Franse mediacircus.

Moerenhout weet dat maar al te goed. Daarom kon hij deze overwinning van zijn kopman ook niet vergelijken met die van Landis vorig jaar. „In de Tour is alles anders.”

De 33-jarige Nederlands kampioen gaf in de Vuelta niet alleen sturing aan Mentsjov maar ook aan zijn jongere ploeggenoten. Hij zag mannen als Posthuma, De Maar, Langeveld en Eltink gaandeweg groeien in hun rol als beschermengel van de Russische kopman.

„Ik heb ze verteld dat ze moeten beseffen hoe bijzonder het is wat ze meemaken”, zei Moerenhout. „Ik heb er twaalf jaar over moeten doen om met de ploeg een grote ronde te winnen. Sebastian Langeveld lukt het hier in Spanje bij zijn debuut. Hij maakte dat misschien wel nooit meer mee.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden