Meesterklassers struikelen over slems

Het afgelopen weekeinde werden de halve finales van de MK viertallencompetitie gespeeld. Beide wedstrijden waren spannend en hadden een verrassende uitslag. Pegasus (Niemeijer-Bomhof, Oltmans-Te Velde en Luitwieler-Van Valen, Amsterdam) won van het favoriete Crash 1 (Eskes-Sprinkuizen en Brink-Van Prooijen, Leiden) met 205-183 imp's, De Lombard (Van Eijck-Westra, Muller-De Wijs, Drijver-Schollaardt, Rotterdam) won van 't Onstein 1 (Maas-Ramondt, Jansma-Verhees, Vorden) met 188-156 imp's. Dit betekent dat de finale, te spelen in het weekend van 25 en 26 januari, tussen Pegasus en De Lombard zal gaan.

De nieuwe manager van het open Nederlands team, Toine van Hoof, heeft de volgende zeven paren verzocht om te 'solliciteren' naar een plaats in de kernploeg: Drijver-Schollaardt, Muller-De Wijs, Jansma-Verhees, Bakkeren-Bertens, Bruggeman-De Groot (EGBC, Groningen), Brink-Van Prooijen en Nab-Paulissen (Modalfa). Opvallend is dat van deze zeven paren er maar twee in de finale van de MK zitten! Mocht De Lombard de finale winnen, dan zijn Drijver-Schollaardt en Muller-De Wijs vrijwel zeker van een plaats in het open team. Het derde paar zal dan een moeilijke keuze worden. Maas-Ramondt worden het in ieder geval niet, want verrassend genoeg hebben zij laten weten niet beschikbaar te zijn.

In de degradatieronde van de MK deden zich geen wijzigingen voor ten opzichte van de laatste stand, dus degradeerden Crash 2 (Leiden), Continental (Amsterdam) en HOK/Transfer Solutions (Amsterdam); 't Onstein 2 (Vorden), het Buitenhof (Den Haag) en Star (Utrecht) mogen volgend jaar weer aan de start komen in de MK.

In de eerste divisie werd het vorig jaar uit de MK gedegradeerde BCO (Utrecht) kampioen. De twee andere promovendi waren Viva (Den Haag) en EGBC (Groningen).

In de MK struikelden heel wat spelers over slems. Een van de eerste problemen die zich op de zaterdag aandienden was het volgende slem (zie diagram 1):

Het beste slem is 6 in de 4-4 fit, maar dat bood lang niet iedereen. Frans ten Brink (het Buitenhof) werd als leider in 6 en kon zich ternauwernood uit de problemen redden. West startte een kleine ruiten en de leider probeerde de vrouw. Oost nam met de heer en de leider troefde. Hierna volgde een kleine schoppen voor de vrouw, wederom genomen met de heer. Het beste wat oost kan doen is schoppen naspelen voor de aas op tafel. Maar ook dan kan de leider het contract nog winnen. Hij troeft hierna een ruiten, speelt klaveren naar de boer, speelt A en troeft weer een kleine ruiten. Op H (bij west valt de vrouw) gooit hij 6 van de dummy weg. Hierna vervolgt hij met de vierde klaveren. West kan nu wel voortroeven, maar ook dan komt de leider wel thuis: hij kan (over)troeven en de troeven trekken, waarna hij de laatste slag met A maakt.

Diverse paren belandden in 6 (te spelen door noord na een 2SA opening en een transfer van zuid naar de schoppen). De vraag is hoe je dat moet spelen, na een kleine ruiten start van oost voor de vrouw van noord. Als je nu schoppen naar de vrouw speelt, ben je down, want dan ga je nog een tweede schoppenslag verliezen. Je hebt een aardige extra kans door 9 door te laten fietsen (dekken met 10 helpt west niet)! Hiermee neem je de kans mee dat west B10x heeft, een verdeling die zich inderdaad manifesteerde!

Een ander interessant slem was de volgende 6 (zie diagram 2). Met de schoppen 1-4 en de ruiten 4-2 verdeeld lijkt 6 onmaakbaar. Toch is er nog een kans. Ziet u welke?

Stel west start neutraal met een troefje. Je neemt in de dummy met A en speelt H waarna het 1-4 schoppenzitsel blijkt. Nu speel je AH (ruiten weg) en troeft een klaveren met 7. Hierna ga je verder met AHV (ruiten weg) en de vierde harten troef je met 8. Hierna troef je 9 met V en maak je B als twaalfde slag. Hiervoor is het dus nodig dat oost -naast de al bekende vierkaart schoppen- minimaal drie klaveren heeft (anders troeft hij 7 over), minimaal één ruiten (anders troeft hij A af) en minimaal vier harten heeft, anders troeft hij de vierde harten voor met 9 (waardoor je 8 niet kunt scoren).

De meest opzienbarende hand van het weekend was deze (zie diagram 3).

Hebt u ooit wel eens een 6-7-0-0 verdeling opgeraapt en dan ook nog eens met zulke mooie plaatjes? Met een beetje pech wacht je daar een bridgeleven lang op! Hoe zou u met zo'n kaart gaan bieden?

Allereerst is de vraag wat je moet openen, gewoon maar 1 (om het rustig op te kunnen bouwen) of toch maar een sterke 2. Hoe het ook zij, alle paren kwamen in 6. Het is bijna ondoenlijk om uit te vissen of partner H heeft, de enige kaart die nodig is om 7 (of 7) te kunnen maken. In dit geval is het ook 7. Na twee hoge harten kun je in harten oversteken naar de dummy en B voorspelen. Met de schoppen 3/2 en H bij zuid maakt de verdediging geen enkele slag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden