Review

Meester Bert is er nu voor iedereen

Zeker 20.000 kinderen uit de Amsterdamse Spaarndammer- en Westerparkbuurt hebben les gehad van meester Bert Ydema. Ruim veertig jaar werkte hij als beheerder van het schooltuinencomplex achter het Amsterdamse Westerpark. Hij woonde er met zijn gezin en gaf er les over de natuur. Bij hem leerden de kinderen dat een schooltuin veel meer is dan plantjes kweken.

Inmiddels is Bert Ydema met pensioen gegaan en naar Almere verhuisd. Maar bij zijn vertrek naar Almere is het plezier in het lesgeven niet uit zijn bloed verdwenen. Voor de kinderen die hem niet hebben meegemaakt, is er nu het boek ’Met meester Bert op ontdekkingstocht door je tuin’, dat hij samen met Yvonne de Munck-de Glas samenstelde.

Kinderen leren van alles over het tropische regenwoud en oceanen, aldus Ydema. Maar het is ook goed dat ze zich bewust worden dat ze zelf ook onderdeel van de natuur zijn en iets weten over hun eigen omgeving. Een eigen tuin is natuurlijk fijn maar niet echt nodig om plezier te hebben van dit boek. Maand voor maand wordt de jonge lezer meegenomen door de natuur en gestimuleerd daarmee iets te doen. Wie heel weinig ruimte heeft, kan bijvoorbeeld verschillende dingen planten in een potjestoren. In september kunnen de zaden worden verzameld, ook in het park. In de lente kun je die dan zaaien. Wie wel een eigen tuin heeft, kan volgens de aanwijzingen in het boek het hele jaar door een eigen tuintje onderhouden. Er staat precies in wanneer welk gewas geplant of geoogst kan worden.

Beroemd in de Amsterdamse Westerparkbuurt is een door Ydema samengesteld kookboekje dat het oogstschema van de schooltuin volgde. Zo leerden de leerlingen meteen wat ze met hun verbouwde groente konden maken. Pompoensoep en fruitsalade met paksoi uit eigen tuin bleken opeens heel erg lekker. In dit boek staan ook veel recepten en dingen om te doen, zoals een spinnenhotel maken.

Voor de scholen in de buurt was het elk jaar weer spannend, want er is nooit genoeg plaats in de Amsterdamse schooltuinen. Wie geluk had, kon een jaar lang elke week naar meester Bert voor zijn gedreven natuurlessen. Ze zijn in boekvorm nu beschikbaar voor iedereen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden