Column

Meester Bart: school staat niet op de eerste plaats

Folder over de LeerplichtwetBeeld anp

Kinderen van 5 tot 16 jaar zijn leerplichtig. Zij moeten naar school. Zo kunnen zij zich voorbereiden op de maatschappij en de arbeidsmarkt. Jongeren die na hun zestiende nog geen startkwalificatie hebben, moeten tot hun achttiende onderwijs volgen. Zo staat te lezen onder het kopje 'Leerplicht' op de website van de Rijksoverheid.

In ons land is leerplicht een doodgewoon gegeven en voor veel kinderen is het recht op onderwijs niet meer dan normaal. Tussen half negen en half vier zie ik jong Nederland ook het liefst in hun klaslokaal zitten.

Toch staat school niet op de eerste plaats, hoe gek dat misschien ook klinkt uit de mond van een leraar. Neem nou Sheila, een meisje in mijn examenklas. Sheila heeft het niet makkelijk dit jaar. Nadat ze tot tweemaal toe wegliep van huis, zaten we als school met onze handen in het haar. We meldden haar aan bij de crisisopvang, maar heel lang kon ze er niet blijven. Een paar dagen later staat Sheila voor mijn neus: "Meester, waar slaap ik vanavond?"

Ik breek.

Examens
Inmiddels verblijft ze alweer een tijdje in een behandelcentrum. Dat is haar thuis nu. Wij docenten zorgen dat ze voldoende werk heeft en haar toetsen gewoon kan maken. Voorlopig mag ze niet naar school, maar over twee maanden staan de examens voor de deur. Gelukkig staat ze er goed voor en is de kans groot dat ze in juni gewoon haar diploma zal halen. Een kleine troost in een rampjaar waarin ze met harde klappen uit haar kindertijd geslagen werd.

"Ik weet zeker dat het goed gaat komen, Sheila."

Ik lieg. Ik weet niet of het wel goed zal komen.

Na de zomer zal zij veel anoniemer door de grote ruimtes van haar vervolgopleiding lopen. Het is meer dan aannemelijk dat Sheila die school nooit zal afmaken. Over twee jaar is ze achttien en is ze niet meer leerplichtig. Waar woont ze dan? Is er iemand die haar vertelt dat ze naar school moet? Krijgt zij het voor elkaar zichzelf naar school te blijven sturen?

Absentie
Ik wil weten waar mijn leerlingen zijn. Daarom bel ik naar huis als een van hen een dag of twee ziek is, ook al staat er netjes een bericht van absentie in het leerlingvolgsysteem. Naast het administreren van de absentie blijf ik goed opletten.

Vanwege de leerplicht móeten de kinderen, maar het is ook gewoon een recht om naar school te gaan. Op school, dat is waar ik kinderen het allerliefste zie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden