Meeste ziekenhuizen kunnen goed aan de vraag voldoen

verzekeraars | Veel vraag, maar te weinig zorg inge-kocht. Dat leidt in een aan-tal ziekenhuizen tot uitstel van niet-urgente ingrepen.

VAN ONZE VERSLAGGEVERS EDWIN KREULEN EN JOOST MOREL

Voor een nieuwe knie, een staaroperatie of een liesbreuk kunnen patiënten in verschillende regio's dit jaar niet terecht bij hun eigen ziekenhuis.

Ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten maakte gisteren bekend geen nieuwe patiënten aan te nemen voor zorg die tot in januari kan worden uitgesteld. Het Friese ziekenhuis trekt dit jaar 9 procent meer patiënten dan verwacht en daarom zal het jaarbudget snel opraken. Wie al een afspraak heeft of acuut behandeling nodig heeft - van zwangerschap tot botbreuk - wordt gewoon geholpen.

Nij Smellinghe trekt over de hele breedte meer patiënten dan is afgesproken met de zorgverzekeraars. Het ziekenhuis denkt zelf dat het zo populair is vanwege de 'hoge kwaliteit', maar het zou ook kunnen schelen dat het UMC in Groningen steeds meer relatief eenvoudige behandelingen overlaat aan het streekziekenhuis. Nij Smellinghe is nog in gesprek met de belangrijkste verzekeraar, De Friesland. Die liet gisteravond weten in elk geval een miljoen extra voor het ziekenhuis uit te trekken.

Het Medisch Spectrum Twente (MST) meldde gisteren problemen met het contract van een van de betrokken verzekeraars, VGZ. Omdat het ziekenhuis nu al het aantal afgesproken behandelingen heeft uitgevoerd, moeten VGZ-verzekerden vanaf nu zes weken extra wachten op niet-urgente zorg. Ook in Enschede blijft spoedzorg gewoon beschikbaar voor mensen met een VGZ-pasje.

Volgens het ziekenhuis in Enschede vergoedt VGZ al jarenlang te weinig behandelingen. De verzekeraar zegt meer dan voldoende zorg in te kopen in de regio Twente. VGZ zegt bovendien dat het MST niet akkoord ging met een aantal voorwaarden in het contract, waardoor het budget voor het ziekenhuis lager uitviel.

Volgens een woordvoerder van ziekenhuiskoepel NVZ gebeurt dit elk jaar wel bij een ziekenhuis. "Een inschatting van het aantal patiënten is nu eenmaal altijd onzeker. Afgelopen jaren werd er wel altijd een oplossing gevonden, zodat mensen niet hoefden te klagen dat ze helemaal geen behandeling kregen."

Het Martiniziekenhuis in Groningen, dat ooit in de clinch lag met een verzekeraar, heeft nu 'geen enkel probleem'. "Wij hebben goede overeenkomsten met de zorgverzekeraars en kunnen iedereen behandelen."

Het Sint Jansdal in Harderwijk kwam eerder dit jaar in het nauw omdat onder meer de revalidatie-artsen veel vaker werden bezocht dan was afgesproken met de verzekeraar. "In overleg hebben we allebei water bij de wijn gedaan", zegt een woordvoerder. De verzekeraar betaalt iets meer en ook het ziekenhuis trok de portemonnee. Het Meander Medisch Centrum in Amersfoort trok de eerste helft van 2016 veel meer patiënten dan verwacht, mogelijk door de nieuwbouw met eenpersoonskamers. Ook het Meander kwam na onderhandelingen met de zorgverzekeraars tot een compromis. Waarschijnlijk heeft ook het Amersfoortse ziekenhuis de reserves aangesproken.

Zelf bijbetalen als ziekenhuis, dat moet je wel kunnen. Op een recente inventarisatie van de bankrekeningen van ziekenhuizen scoorden het Sint Jansdal en het Meander redelijk tot goed. De ziekenhuizen in Enschede en Drachten die nu een patiëntenstop overwegen, zitten volgens die BDO-lijst een stuk krapper bij kas.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden