Meeste zetels op Aruba naar MEP van Nelson Oduber

Na vier jaar alleenheerschappij is het de Arubaanse premier Nelson Oduber gelukt de verkiezingen te winnen.

Zijn partij MEP (Movimiento Electoral di Pueblo) heeft opnieuw de meeste zetels behaald. Dat is een unicum. De uitslag is in de nacht van vrijdag op zaterdag bekendgemaakt, nadat alle stemmen waren geteld, met de hand.

De volkspartij MEP haalde 11 van de 21 zetels, eentje minder dan bij de vorige verkiezingen. “Veel mensen dachten dat we niet konden overleven,“ zegt Oduber. “Maar we hebben onze meerderheid behouden en we hebben een duidelijk mandaat gekregen van de kiezer.“ Vooraf had Oduber aangekondigd zijn premierschap neer te leggen als hij gen meerderheid van zetels zou behalen.

Oppositieleider Mike Eman van de christen-democratische AVP (Arubaanse Volkspartij) moet opnieuw genoegen nemen met de tweede plaats, hoewel zijn partij twee zetels won en op acht uitkwam. De PPA (Partido Patriotico Arubano) en OLA (Organisacion Liberal Arubano) verdwijnen uit de Staten. In hun plaats komen twee nieuwe partijen die allebei goed waren voor een zetel. Het gaat om de MPA, een afscheiding van de PPA, onder leiding van Monica Arends-Kock. Zij is de enige vrouwelijke partijleider. Ook pater Rudy Lampe (RED) krijgt een zetel. Er deden nog drie nieuwe partijen mee aan de verkiezingen, maar zij wisten geen zetel te veroveren. Democracia Real van de advocaat Andin Bikker kwam 42 stemmen tekort om de kiesdrempel te halen.

Net als bij de voorgaande verkiezingen lag het opkomstpercentage hoog. 82 Procent van de ruim 60000 kiesgerechtigden ging stemmen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden