Meeste werknemers Fokker snel nieuwe baan

Van onze redactie economie AMSTERDAM - Op de eerste werkdag na het faillissement van Fokker “zit er al schot in het vinden van ander werk voor de 5664 ontslagen werknemers”. Dat zei gisteren directeur personeel en organisatie J. Fousert, die ook zelf ontslagen is, maar nog wel zaken afwikkelt. Hij verwacht dat vijftig à zestig procent van het personeel binnen de opzegtermijn elders aan de slag is.

De telefonische hulpdienst van Fokker Personeelszaken op het hoofdkantoor in Amsterdam Zuid-Oost beleefde gisteren volgens Fousert de meest emotionele dag. “Mensen vroegen waarom zij niet mee mochten naar de nieuwe Fokker en die ander wel.” Anderen vroegen of ze de formulieren nog wel moesten invullen. “Want ik heb al een nieuwe baan.” Dat zouden vooral verkopers en marketingmensen zijn. Die hadden nog voor het doek viel goed om zich heen gekeken.

Maar ook voor hele clusters oud-werknemers kwam er op deze eerste werkdag goed nieuws. Zo is het volgens Fousert haast zeker dat 215 automatiseerders overstappen naar het nieuwe bedrijf Fair Information Services, waarin IBM Nederland en branchegenoot Roccade elk voor de helft deelnemen. Eerder hadden deze bedrijven al belangstelling getoond.

De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing liet weten 350 banen voor ontwerpers te hebben. Zeshonderd oud-personeelsleden zouden kunnen solliciteren, stelt Fousert, “maar het blijft de vraag wie ervoor naar Amerika wil verhuizen.” Ook naar de medewerkers van de catering- en beveiliging werd meteen gevraagd bij het meldpunt.

Voor technici ziet hij ook zeker perspectieven. “Sommigen zijn zeer gespecialiseerd, maar met bijscholing wordt dat wel wat. Er is nog altijd vraag naar technisch personeel. Ook bij vorige ontslagen kwamen deze groep mensen altijd onder dak. Wel zal de spoeling nu wat dunner zijn, omdat het aanbod zo veel groter is.”

Somberder ziet Fousert het in voor het administratieve en financiële medewerkers, die ongeveer vijftien procent van het totale personeelbestand uitmaken. De praktijk is dat ze zich snel bij een uitzendorganisatie aanmelden. Daar horen ze: “Er zijn er zoveel. Maar secretarieel personeel ligt weer heel goed.”

Het nieuwe Fokker Aviation wil 950 medewerkers overnemen. Tweehonderd mogen helpen de boedel af te wikkelen, terwijl zo'n 350 mensen de laatste vliegtuigen afbouwen. En om de terreinen te bewaken hebben veertig beveiligingsbeambten een tijdelijk contract voor zes maanden gekregen.

Het slechtst staan volgens Fousert de 1500 oud-werknemers van 45 jaar en ouder ervoor. “Daar zullen we veel harder aan moeten trekken.” Al volgende week wordt voor duizend van deze mensen een sollicitatietraining opgezet. “Zij moeten zich niet aanpraten dat ze niets te bieden hebben. Alleen hebben ze al lang niet meer gesolliciteerd.”

Wie echt in de knoei komt, kan straks steun krijgen uit het geld dat het publiek stortte op de speciale rekening (giro 78) om Fokker in de lucht te houden. Dat geldt ook voor oud-medewerkers die voor zichzelf willen beginnen, verwacht OR-voorzitter J. de Weerdt. De inzamelingsactie bracht tussen de vier en zes ton op.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden