Meeste vijftigers nog getrouwd met eerste partner

VOORBURG (ANP) - Driekwart van de mensen die ouder is dan 50 jaar, is nog getrouwd met de eerste partner. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag in zijn Webmagazine.

Van de mannen die zijn geboren tussen 1940 en 1954 is 90 procent ooit getrouwd, van de vrouwen is dat 94 procent. Een vijfde van de gehuwde mannen en 15 procent van de gehuwde vrouwen heeft voor het huwelijk samengewoond. Driekwart van de ooit gehuwde mannen en vrouwen is nog steeds getrouwd met de eerste partner.

Een op de vijf is gescheiden en ongeveer 5 procent heeft de partner verloren, aldus het CBS over de relatie- en gezinsvorming van deze generatie.

Van de gescheiden mannen en weduwen is ruim twee derde opnieuw getrouwd of woont samen. Voor vrouwen is dat vier op de tien. Vrouwen wonen vaker alleen (60 procent) dan mannen (33 procent). Een klein deel van deze alleenwonenden heeft een vriend of vriendin.

Kinderen

Bijna negen op de tien vrouwen en acht op de tien mannen hebben één of meer kinderen gekregen. Bijna de helft van de vrouwen en mannen heeft twee kinderen gekregen, een kwart kreeg drie of meer kinderen. Een op de tien eerstepartnerhuwelijken bleef kinderloos.

Tweedepartnerrelaties zijn relatief kinderrijk. Mannen hebben gemiddeld het hoogste aantal kinderen (2,29). Vaak zijn zij opnieuw getrouwd met een jongere vrouw die nog geen kinderen had. Vrouwen die voor de tweede keer getrouwd zijn of niet-gehuwd samenwonen na een eerste huwelijk, hebben relatief vaak één kind gekregen.

Driekwart van de mannen die met hun eerste partner zijn gehuwd, is zeer tevreden met de partner. Voor de vrouwen is dat 60 procent. Vrouwen met een nieuwe partner zijn volgens het CBS-onderzoek iets tevredener dan vrouwen die nog met de eerste partner zijn getrouwd. Voor mannen geldt het tegenovergestelde.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden