Meeste Roma hier zijn Nederlanders

„We waren al bang voor een heksenjacht. Frankrijk is niet ver weg en ook hier heerst een politieke tendens van etiketjes opplakken en stigmatiseren”, verzucht Michelle Mila van Burik van het Landelijk Platform Roma.

Van Burik zocht vorige maand contact met minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) met het verzoek de Franse uitzetting van Roma te veroordelen: „Maar ook om ons hier gerust te stellen. Zijn we nu wel of niet volwaardige EU-burgers?” Een reactie van de minister kwam er niet, wel van zijn partijgenote, het Tweede-Kamerlid Mirjam Sterk (CDA). Zij wil een scherper beleid voor Roma en dreigt met uitzettingen.

Weekblad De Groene Amsterdammer meldde gisteren dat er in Roma-gemeenten etnisch geregistreerd wordt. Dat is een vorm van discriminatie en dus verboden, ook krachtens Europese verdragen. De PVV pleit in haar verkiezingsprogramma voor etnische registratie. CDA-fractieleider Verhagen reageerde daarop met ’dat nooit’.

Van Burik: „Je zou zeggen: op basis waarvan wil mevrouw Sterk mensen uitzetten? Op basis van onwettige etnische registratie dus? Wij hadden al langer het idee dat er geregistreerd werd, hoewel dat officieel dus altijd is ontkend. Dit is schokkend.”

Hoge criminaliteit, extreem veel schoolverzuim, illegaliteit, lage arbeidsparticipatie, uitkeringsafhankelijkheid en overlast. Zo schetste voormalig minister Van der Laan vorig jaar de problematiek rond Nederlandse Roma. Een gebrekkige integratie, concludeerde hij. Hoeveel Roma er in Nederland wonen, is niet duidelijk. Geschat wordt tussen de 10.000 en 15.000. Ruwweg zijn er drie groepen: de lichting van 1978 uit voormalig Joegoslavië, een groepje dat in de jaren negentig de Balkanoorlogen ontvluchtte en migranten uit jonge EU-lidstaten als Roemenië en Bulgarije.

De grootste groep Roma woont in negen gemeenten (Utrecht, Capelle aan den IJssel, Ede, Oldenzaal, Enschede, Veldhoven, Lelystad, Amsterdam en Nieuwegein), die vorig jaar besloten samen te werken om problemen te bestrijden. Hun situatie is niet te vergelijken met die in Frankrijk, stellen de Roma-gemeenten zelf. Frankrijk zet Roma uit die nog niet lang in het land zijn. In Nederland zorgt de groep uit 1978 voor de grootste problemen, die Van der Laan beschreef en waar Sterk nu naar verwijst. Die groep heeft een Nederlands paspoort en kun je niet zomaar uitzetten. Groep twee, die de Balkanoorlog ontvluchtte, kreeg volgens onderzoeker Huub van Baar (Universiteit van Amsterdam) politiek asiel. „Die kan mevrouw Sterk evenmin bedoelen.”

Bulgaarse en Roemeense Roma-immigranten van nu zijn vooral op zoek naar een beter bestaan. „Ik sluit niet uit dat een klein deel betrokken is bij criminele activiteiten”, zegt Van Baar. „Maar je kunt dat gedrag niet zo maar koppelen aan etniciteit of de Roma-cultuur. Kamerlid Sterk maakt een hele groep zwart en heeft er kennelijk ook niet bij stilgestaan welk stigmatiserend effect dat heeft op Roma die gewoon een Nederlands paspoort hebben.”

Van Burik heeft een gesprek met Sterk aangevraagd: „Misschien kan ze uitleggen wat ze precies bedoelt. We worden steeds weer weggezet als crimineel, frauduleus en achterlijk. Dat helpt de integratie niet.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden