Meeste PSV-spelers komen op hoger plan kwaliteit te kort

zij hemMet een team vol onzekerheden maakt PSV zich op voor het cruciale duel bij Fenerbahçe. Slechts drie spelers kunnen zonder zorgen de internationale arena worden ingestuurd.

Als pragmaticus pur sang had Ronald Koeman er bij zijn plotselinge vertrek bij PSV geen enkele moeite mee om iedereen op zijn manier recht in de ogen te kijken – en wie het als een gebrek aan loyaliteit wilde uitleggen, ging wat hem betrof zijn gang maar. Maar één ding ging kennelijk ook Koeman te ver. Hij zei niet hardop dat hij de sportieve staat van PSV had laten meewegen in zijn besluit om stante pede op het aanbod van Valencia in te gaan.

Toch kan het bijna niet anders of de calculerende resultaattrainer was tot de slotsom gekomen dat PSV al vroeg in het seizoen zijn grenzen had bereikt, in elk geval in internationaal opzicht. Die conclusie drong zich twee weken geleden op na het thuisduel met Fenerbahçe (0-0), de Turkse concurrent die vanavond in Istanbul opnieuw moet worden bestreden, nu aan de hand van Koemans tijdelijke opvolger Jan Wouters.

De interim-coach kan zich opmaken voor een hete avond. Fenerbahçe zal erop gebrand zijn in het eigen Sükrü Saracoglu-stadion aan te tonen dat er onder leiding van de Braziliaanse ex-topvoetballer Zico vooruitgang is geboekt. Met één punt voorsprong na drie speelronden kunnen de Turken een gat slaan met PSV, waarmee een eervolle mijlpaal in zicht zou komen. Fenerbahçe heeft zich in een kansrijke positie gemanoeuvreerd om als eerste Turkse ploeg ooit het vervolgstadium van de Champions League te bereiken, een prestatie die PSV in de achterliggende drie seizoenen zonder onderbreking leverde.

Of die respectabele reeks kan worden verlengd mag worden betwijfeld, en dat is bepaald geen toeval. Zonder de afgehaakte routinier Cocu en de robuuste verdediger Alex, die door Chelsea werd opgeëist, beschikt PSV niet meer over de standvastigheid die op het hoogste niveau wordt gevraagd. Ook omdat de talenten Afellay (alweer lang geblesseerd), Aissati en Bakkal in de gewijzigde selectie waren herenigd, stelde Koeman zich vóór het seizoen ten doel het nieuwe PSV aantrekkelijker te laten spelen.

Hij kon weinig anders zeggen en wellicht had hij ook het stereotiepe beeld over hem in gedachten, als zou hij een coach zonder schoonheidsidealen zijn. Maar diep van binnen moet Koeman met zijn kennis van de internationale wetten al hebben geweten dat er een schier onoverkomelijk verlies was geleden. Niet voor niets paste hij zijn team voor het eerste duel in de Champions League, in Eindhoven met CSKA Moskou, alweer aan met spelers als de nu geblesseerde Culina en Mendez, met wie meer strijdbaarheid kon worden geboden.

De Ecuadoraan Mendez behoorde met de Mexicaan Salcido vorig seizoen tot de categorie van Latijnse aanwinsten, waaraan de internationale successen van PSV voor een deel óók konden worden toegeschreven. In een ander genre, dat van de nationale aankopen, liet Koeman enkele spelers met vlekjes halen: vorig seizoen verdediger Kromkamp en recentelijk Zonneveld van NAC, de Ajax-reserve Perez en Koevermans, de verstoten clubtopscorer van AZ.

In een bepaald opzicht waren dat tamelijk slimme zetten te noemen. Het zijn spelers, vooral de laatste twee, met wie in Nederland redelijk ver is te reiken – en voor een nationale topclub is de landstitel, als enige garantie op Champions League-deelname, nu eenmaal de voornaamste prijs. Maar op een hoger plan kleven er nogal wat tekortkomingen aan de meeste PSV’ers. De onhandigheden van Kromkamp komen er herhaaldelijk aan het licht, de defensieve kwetsbaarheid van Perez en Zonneveld is riskant en de hoekige Koevermans was tegen internationaal gelouterde verdedigers voorlopig machteloos.

In feite heeft het nieuwe PSV nog maar drie spelers die zonder zorgen de internationale arena kunnen worden ingestuurd: doelman Gomes, verdediger Salcido en aanvoerder Simons. De overigen bieden tal van onzekerheden en het is voor de trainer elke keer weer de vraag hoe en of die kunnen worden gecamoufleerd.

Het is goed denkbaar dat Martin Jol, de beoogde nieuwe coach die zijn liefde voor Engeland niet verhult, zijn bedenktijd óók gebruikt om te kijken of de puzzel vanavond in Istanbul bevredigend wordt opgelost – zo dat al kan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden