'Meeste producten in financiële sector zijn dood'

Even bellen over de toekomst: een ING-medewerker bij het kantoor waar het slechte nieuws bekend werd gemaakt. Beeld ANP
Even bellen over de toekomst: een ING-medewerker bij het kantoor waar het slechte nieuws bekend werd gemaakt.Beeld ANP

'Ontluisterend', 'een mokerslag', 'een slachting'. De vakbonden kwamen gisteren woorden te kort om het derde massaontslag in evenveel jaren bij bank en verzekeraar ING te duiden. Het concern maakte gisteren bekend opnieuw 2350 arbeidsplaatsen te willen schrappen. De zwaartse klap valt bij verzekeringsdochter Nationale Nederlanden, waar 1350 banen moeten verdwijnen.

Jan Kleinnijenhuis

Dat er ontslagen aan zaten te komen, daar hadden ook de vakbonden op gerekend. Wereldwijd wordt in de financiële sector gezocht naar manieren om op de kosten te besparen, sinds de financiële crisis duidelijk heeft gemaakt dat het verdienmodel drastisch moet veranderen. Vorige week nog kondigde de Zwitserse bankgigant UBS aan 10.000 mensen de laan uit te sturen, terwijl Deutsche Bank aanstuurt op 2000 ontslagen.

In Nederland verdwenen met de integratie van Fortis en ABN Amro 6500 arbeidsplaatsen en sindsdien hebben SNS Reaal, Rabobank, opnieuw ABN Amro en ING vele duizenden ontslagen aangekondigd of doorgevoerd. Het vertrouwen van consumenten in de financiële sector is blijvend laag, waardoor financiële producten veel minder aftrek vinden.

Dat geldt in het bijzonder voor de verzekeringssector, waar bij ING het zwaartepunt van de reorganisatie komt te liggen. Toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) waarschuwt al enige tijd dat vooral levensverzekeraars, waarvan Nationale Nederlanden de grootste is in Nederland, op een onhoudbare koers zitten. De verkoop van nieuwe verzekeringen loopt mede door de concurrentie van het populaire 'banksparen' snel terug, waardoor de jaarlijkse premie-inkomsten alsmaar verder dalen. Tot nog toe gingen verzekeraars dit vooral te lijf door sterk te concurreren op prijs, maar dit heeft alleen de winstgevendheid van de hele sector onder druk gezet. "Het algemene beeld voor de sector is niet florissant, op alle fronten is er stevige concurrentie", reageert het Verbond van Verzekeraars op het nieuws.

De sector kampt bovendien met een imagoprobleem als gevolg van de woekerpolisaffaire. Jarenlang werd van de inleg van klanten tot wel 40 procent of meer aan 'kosten' ingehouden, waardoor veel polissen bij lange na niet de waarde hebben die in het verleden in het vooruitzicht werd gesteld. Op basis van die riante inkomsten hebben verzekeraars grote en dure verkoopdiensten opgezet, die - in een tijd waarin veel consumenten hun verzekeringen via internet vergelijken én afsluiten - goeddeels overbodig zijn geworden. "De meeste verzekeringsproducten zijn dood. De kosten moeten omlaag, anders valt het hele bedrijf om", vat vakbondsbestuurder Fred Polhout van FNV samen.

Grote verzekeraars wenden de steven richting de snel veranderende pensioenmarkt. Doordat het gegarandeerde pensioen van de traditionele pensioenfondsen steeds meer onder druk komt te staan, zijn er in de toekomst mogelijkheden om op deze markt te groeien.

Nationale Nederlanden noemde gisteren expliciet de kansen die een nieuw pensioenstelsel biedt, waarbij de inleg vastligt in plaats van de uitkering. Aegon profileert zich eveneens al enige tijd als hét alternatief voor bedrijven die hun pensioenvoorziening anders willen gaan inrichten.

Deze markt moet zich echter nog ontwikkelen, en vergt een andere organisatie, waardoor meer ontslagen bij de grote verzekeraars waarschijnlijk in het verschiet liggen. Nu werken er ongeveer 56.000 mensen in de sector, maar FNV'er Polhout rekent erop dat de komende drie jaar nog eens 5000 banen zullen verdwijnen. Vakbonden zeggen vooral in te zetten op een goed sociaal plan, omdat de kans dat mensen in dezelfde sector nieuw werk kunnen vinden, erg klein wordt geschat.

De reorganisatie bij ING past in het beeld van de veranderende verzekeringssector, hoewel de 1350 banen bij Nationale Nederlanden wel erg fors zijn op het totaal van 6500 werknemers. Voor ING speelt waarschijnlijk mee dat het concern, op last van de Europese Commissie, bezig is de verzekeraar af te splitsen van de bank.

Het (West-)Europese verzekeringsbedrijf moet ofwel in zijn geheel worden verkocht, of zelfstandig verder als beursgenoteerd bedrijf. De malaise waarin de verzekeringssector zit, maakt het aantal potentiële kopers klein. Door het werknemersbestand flink af te slanken is het bedrijf over twee jaar, als de reorganisatie afgerond moet zijn, wellicht beter te verkopen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden