Het nieuwe coronavirus

Meeste passagiers verlaten Diamond Princess na chaotische situaties aan boord

Passagiers van de Diamond Princess verlaten per bus de haven in het Japanse Yokohama.Beeld AP

De perfecte broedplaats, een drijvend petrischaaltje en bovenal grote chaos. Het zijn slechts enkele van de beschrijvingen die voorbijkwamen om de situatie aan boord van de Diamond Princess te omschrijven. Het cruise­schip dat op 3 februari in de haven van het Japanse Yokohama aanmeerde en de dag erna in quarantaine werd geplaatst vanwege het nieuwe corona­virus dat er aan dek rondwaarde, bood volgens experts de ideale omstandigheden voor de verspreiding van het virus. De cijfers liegen er dan ook niet om. Van de oorspronkelijke 3.711 passagiers raakten er 542 besmet.

Desalniettemin kwam er gisteren een einde aan de veertiendaagse quarantaine. Althans, voor sommigen. Uitsluitend personen die op het schip negatief getest waren op het virus en die geen kajuit deelden met geïnfecteerde medepassagiers, stapten aan Japanse wal. Het ging om circa vijfhonderd passagiers. Vandaag en morgen mogen nog eens 2.500 mensen het schip verlaten, onder wie vijf Nederlanders.

Kans op secundaire infecties

Of de personen die aan wal komen ook daadwerkelijk virusvrij zijn, is nog de vraag. Deskundigen waarschuwen dat er een kans bestaat op secundaire infecties bij passagiers die vlak voordat ze van boord gingen pas getest zijn. Bij hen zouden de symptomen zich de komende dagen nog kunnen ontwikkelen.

Het is een van de vele kritiekpunten die experts uiten op de quarantaineprotocollen op de Diamond Princess. Zo stelde de Japanse viroloog Kentaro Iwata in een YouTube-­video dat hij aan boord ‘erg bang was, omdat het compleet onduidelijk was waar het virus zich bevond, doordat ambtenaren overal de leiding over hadden’.

Daarnaast verliep de opdeling in zones (waar het virus wél en waar het niet was gedetecteerd) zeer chao­tisch. Volgens Iwata liepen bemanningsleden, medisch personeel en ambtenaren ‘kriskras door elkaar heen’, waardoor ze alle infectieprotocollen aan hun laars lapten. Onzin, meent de Japanse overheid. Volgens Tokio handelde de overheid geheel volgens de richtlijnen.

Nederlanders hoeven niet in quarantaine

Hoe goed de quarantaine aan boord van de Diamond Princess is geweest, is vanuit Nederland niet te beoordelen, zegt een woordvoerder van het RIVM. “Maar van de vijf passagiers die nu terugkomen naar Nederland, weten we dat ze twee weken in afzondering zijn geweest, dat in tests bij hen geen virusdeeltjes zijn gevonden, en dat ze geen ziekteverschijnselen hebben. Dat is al heel wat. Er zijn veel mensen in het gebied van wie we die informatie niet hebben.” Vooral die twee weken in afzondering zegt veel: iemand die in die periode geen symptomen ontwikkelt, is vrijwel zeker niet besmet.

Bij terugkeer krijgen de vijf Nederlandse opvarenden een gesprek met de gezondheidsdienst GGD. Afhankelijk van die gesprekken kan de GGD eventueel maatregelen nemen. Denk dan niet meteen aan quarantaine, want daar is geen reden toe, zegt de RIVM-woordvoerder. Het zal eerder gaan om het in de gaten houden van de gezondheid gedurende enige tijd.

Lees ook:

Luxe cruiseschip veranderd in een ‘drijvende gevangenis’ door quarantaine wuhanvirus

Wat een droomreis had moeten worden op het luxe cruiseschip Diamond Princess, eindigt in een nachtmerrie. ‘Hoe gaan we dit redden?’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden