Meeste lintjes uitgereikt in Rotterdam

Ook tv-presentatrice Natasja Froger kreeg een koninklijke onderscheiding. Ze is voortaan Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.Beeld anp

Ruim 2700 Nederlanders werden vandaag verrast met een koninklijke onderscheiding. De meeste lintjes werden uitgereikt in Rotterdam.

In de afgelopen dertien jaar werden niet eerder zo weinig lintjes uitgereikt als dit jaar. Vanaf 2004 steeg het aantal onderscheidingen, met als hoogtepunt 2010. Dat jaar kregen nog 3.662 Nederlanders een koninklijke onderscheiding, maar daarna zette een daling in. Dit jaar werden er 2.712 onderscheidingen uitgereikt in Nederland.

Ook in het Caribisch deel van het Koninkrijk werden lintjes opgespeld. In Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Bonaire en Sint Eustatius kregen 33 personen een koninklijke onderscheiding.

Niet iedereen kreeg lintje
De meeste lintjes werden uitgereikt in Rotterdam, waar 43 inwoners in het zonnetje werden gezet. Op Vlieland werden relatief gezien de meeste lintjes opgespeld: 9,1 op 10.000 inwoners.

De man-vrouwverhouding is de afgelopen jaren redelijk constant. Doorgaans is zo'n 35 procent van de ontvangers vrouw, tegenover 65 procent mannelijke ontvangers.

Iedereen die bijzondere dingen voor de maatschappij heeft gedaan, kan worden voorgedragen voor een lintje. Maar niet iedereen die wordt voorgedragen, krijgt ook daadwerkelijk een. Dit jaar kregen 413 mensen een negatief oordeel.

Bekijk hieronder wie in uw gemeente een lintje kregen.

Opvallende onderscheidingen
Een paar mensen vallen op onder de gedecoreerden. Mevrouw Woelinga-Rodbard bijvoorbeeld, die als 97-jarige de oudste Nederlander is die een lintje krijgt. De inwoonster van Uithoorn zet zich al sinds 1965 als vrijwilliger in voor onder meer Amnesty International.

Ook verschillende BN'ers kregen een lintje. Acteur Thom Hoffman, die meespeelde in onder meer Zwartboek, werd Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, net als tv-presentatrice Natasja Froger en radiopresentator Govert ten Brakel. Ook werden verschillende ondernemers geridderd, zoals Paul Termeer, eigenaar van Sacha Schoenen, en Jan Feike Hoekstra, voormalig directeur van de Friesland Bank.

Soorten onderscheidingen
Wie in Nederland een koninklijke onderscheiding krijgt, wordt benoemd tot een ridderorde. Daar zijn er drie van: die van de Nederlandse Leeuw, van Oranje-Nassau en de Militaire Willems-orde. Binnen de ordes zijn verschillende graden. De meeste mensen die een lintje krijgen worden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Een stap daarboven is het ridderschap. De Orde van de Nederlandse Leeuw is exclusiever. Hier kom je alleen in aanmerking als je iets bijzonders van 'zeer exceptionele aard' voor de samenleving hebt betekend.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden