Meeste landbouwgif nog niet onderzocht

Vrijwel alle bestrijdingsmiddelen die in de landbouw worden gebruikt, zijn nog steeds niet getoetst op de effecten die zij op het milieu hebben. Zo'n toetsing is sinds 1995 wettelijk verplicht.

Van onze verslaggever

Stichting Natuur en Milieu heeft onderzoek gedaan naar de beoordeling door het college dat bestrijdingsmiddelen toelaat, de CTB. Uit dit onderzoek blijkt dat slechts één op de vijf middelen volledig, dus inclusief de toetsing aan alle milieucriteria, onder de loep is genomen.

Natuur en Milieu noemt dat onthutsend: het betekent dat er bestrijdingsmiddelen worden gebruikt die zo schadelijk voor het milieu kunnen zijn, dat ze verboden moeten worden. De milieu-organisatie heeft minister Brinkhorst van landbouw gevraagd het CTB ertoe te bewegen de beoordelingen strikt en volledig uit te voeren. Volgens de planning zouden dit jaar alle 300 bestrijdingsmiddelen in de landbouw zijn getoetst.

Vrijwel alle bestrijdingsmiddelen waarvan de toelatingsperiode is verstreken, zijn ondanks het ontbreken van de milieutoetsing wel opnieuw toegelaten. Zelfs middelen waarvan de milieubeoordeling negatief uitvalt, zijn niet verboden. Het CTB wil in die gevallen extra tijd voor overleg met de fabrikant of het college geeft de fabrikant gelegenheid voor verder onderzoek.

Sinds de invoering van milieucriteria is het onkruidbestrijdingsmiddel diuron verboden: het is schadelijk is voor het grond- en drinkwater. Ook het insectenbestrijdingsmiddel Dichloorvos, dat veel in de tuinbouw wordt gebruikt, is in 1996 door het CTB verboden. Dat gebeurde op grond van de aanwezigheid van het middel in het regenwater en slootwater in met name het Westland. Het middel is daarna echter onmisbaar verklaard, waardoor het op recept van de Plantenziektenkundige dienst verkrijgbaar bleef.

Natuur en Milieu tekende beroep aan tegen deze 'sluipweg'. De rechter stelde vorige maand in een tussenvonnis dat het onmisbaar verklaren in strijd is met de wet en verbood het gebruik van het middel.

Tuinders zeggen echter niet zonder Dichloorvos te kunnen. De tuindersorganisatie LTO-Nederland zal het middel daarom opnieuw voordragen voor toelating.

,,Dichloorvos is helaas onmisbaar'', zei voorzitter F. Hoogervorst van de LTO-vakgroep glastuinbouw gisteren. ,,Liever zouden wij het zelf ook niet gebruiken, maar er is geen middel dat net zo effectief is om een kas schoon van ziektes te krijgen.'' Natuur en Milieu noemt het te gek voor woorden dat de tuinders zich niet bij het besluit van de rechter neerleggen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden