Meeste kunstenaars verliezen vergoeding van beroepskosten

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil het aantal kunstenaars dat in de bijstand zit en recht heeft op een beroepskostenvergoeding, drastisch beperken. Nu ontvangen 5 000 kunstenaars naast bijstand ook nog een vergoeding voor de aanschaf van materialen. Dat aantal moet in de toekomst terug naar 1 200. Premier Lubbers zei dat gisteren na afloop van het kabinetsberaad.

De beroepskostenvergoeding is ingesteld na de opheffing van de BKR in 1987. Volgens Lubbers maken te veel mensen gebruik van de beroepskostenvergoeding. Alleen wie aan bepaalde criteria voldoet, zal er straks nog voor in aanmerking komen. De 1 200 uitverkorenen kunnen straks nog maximaal vier jaar van de beroepskostenregeling gebruikmaken. In deze periode bedraagt de beroepskostenvergoeding jaarlijks 5 000 gulden. Het kabinet gaat ervanuit dat kunstenaars die talent hebben dat na deze periode ook bewezen moeten hebben. Zij moeten dan een bestaan als zelfstandige hebben opgebouwd. "Anders kan er wel sprake zijn van een creatieve bezigheid, maar dan niet op kosten van de gemeenschap" , aldus de premier.

Volgens de Federatie van kunstenaarsverenigingen betekent de maatregel "een pure sanering van het kunstenaarsbestand en het overblijven van een klein aantal 'staatskunstenaars'."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden