Meeste klanten toch tevreden over Jeugdzorg

Sinds de gewelddadige dood van de driejarige Savanna in 2004 is de kritiek op de Bureaus Jeugdzorg toegenomen. Toch zijn de meeste klanten tevreden over de hulp.

Drie tieners vertellen vandaag in Trouw hoe de jeugdzorg hun leven beïnvloedde. „Ik kan me boos maken als mensen beweren dat er niets deugt van de jeugdzorg. Ik weet echt niet wat er van mij terecht gekomen was, als er geen jeugdzorg was geweest”, zegt de 18-jarige Claire Overbosch uit Nijmegen.

En de 17-jarige Liza Buter uit Deventer, die op jonge leeftijd haar moeder aan kanker verloor en daarna pleegkind van haar buurvrouw werd: „Jeugdzorg heeft niet aangemodderd, altijd werd er snel actie ondernomen.” De even oude Mark Oldenbroek uit Zwolle werd wegens verdenking van kindermishandeling op zijn vierde door de kinderbescherming uit huis gehaald. „Ik had graag gewone ouders gehad en thuis gewoond, maar dankzij de internaten en het gastgezin heb ik het nu toch best goed.”

Hun ervaringen sluiten aan op een onderzoek dat afgelopen najaar werd gepubliceerd vanwege de evaluatie van de werking van de Wet op de jeugdzorg. Daaruit blijkt dat 80 procent van de cliënten achteraf tevreden of redelijk tevreden is over de hulp door de instelling waarnaar verwezen is. Twee op de drie waren tevreden over de hulp die het Bureau Jeugdzorg zelf geboden heeft.

Wim Slot, hoogleraar jeugdbescherming aan de Vrije Universiteit, bevestigt de positieve ervaring van een meerderheid van de klanten. „De jeugdzorg hoeft zichzelf echt geen onvoldoende te geven.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden