Meeste kerken zijn het nu formeel eens over de Reformatie

Justin Welby (l), aartsbisschop van Canterbury. Beeld AFP
Justin Welby (l), aartsbisschop van Canterbury.Beeld AFP

Bijna alle grote christelijke stromingen zijn het nu formeel eens over wat de Reformatie hen bracht. De kerkscheuring heeft geleid tot jammerlijke verdeeldheid en strijd, maar de centrale theologie was juist.

“Alleen uit genade in het geloof in de heilsdaad van Christus, niet op grond van enige verdienste van onze kant worden wij door God aangenomen”, stelt een verklaring die vorige week is ondertekend door Justin Welby, de aartsbisschop van Canterbury en de hoogste geestelijke binnen de anglicaanse kerk.

Het zijn stellige woorden, maar ze komen niet uit de lucht vallen. Ze verwoorden de genadeleer van de Reformatie, het antwoord op de vraag wat een mens moet doen om met God in het reine te komen. De rooms-katholieke kerk verkocht in de zestiende eeuw aflaten, kwijtschelding van straffen voor zonden. Aflaten zouden het mogelijk maken om minder tijd door te brengen in het vagevuur. De reformatoren kwamen met een heel andere uitleg. In hun ogen was de mens volledig afhankelijk van Gods genade. Later schoof de kerk van Rome ook die richting op.

Welby heeft de Gemeenschappelijke Verklaring over de Rechtvaardigingsleer niet zelf opgesteld. Hij komt van vertegenwoordigers van de rooms-katholieke kerk en de lutherse kerken. Die schreven en ondertekenden hem in 1999. In 2006 zetten methodisten, een protestantse stroming, er ook hun handtekening onder. Afgelopen zomer volgden vertegenwoordigers van allerlei gereformeerde en hervormde kerken.

Nadruk op wat hen verbindt

Praktisch heeft de ondertekening van de verklaring weinig gevolgen. De symbolische waarde ervan is groot, al was het maar omdat een aantal van de grootste stromingen binnen het christendom de nadruk legt op wat hen verbindt, en ze zwart op wit over de theologische twisten uit het verleden heen stappen. De anglicanen vormen bovendien een grote groep: ze zijn met 83 miljoen, verspreid over Groot-Brittannië en grote delen van Afrika.

Of vertegenwoordigers van de andere grote christelijke stromingen ook plannen hebben om de verklaring te ondertekenen is niet bekend. De oosters-orthodoxe kerk schittert in afwezigheid, net als bijvoorbeeld de onstuimig groeiende pinksterbeweging en de baptisten.

Met de verklaring erkennen de kerken de religieuze, politieke en maatschappelijke veranderingen die Luther teweeg heeft gebracht, stelde Welby. Maar ook de keerzijde: individualisme, verdeeldheid en oorlog. “De nieuwe geestdrift bracht conflict met zich mee. Individueel genade-besef bracht individualisme en verdeeldheid met zich mee. Geletterdheid en vrijheid hadden tot gevolg dat wetenschap nog effectiever kon worden ingezet voor wreedheid. (…) Maar de Reformatie heeft de hele kerk inzichten van onschatbare waarde gegeven. Daar moeten we aan blijven vasthouden.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden