Meeste handgranaten komen uit ex-Joegoslavië

Van een onzer verslaggevers AMSTERDAM - Het zou geen toeval zijn als de handgranaat, die woensdag het leven kostte aan twee Amsterdamse kinderen, uit ex-Joegoslavië afkomstig is zoals de politie vermoedt. Van de handgranaten die de politie in Nederland onderschept, komt een groot deel uit dit (voormalig) oorlogsgebied.

Justitie loofde gisteren een beloning uit van 15 000 gulden voor informatie over de herkomst van de granaat. Bij een zoekactie in de buurt werden geen nieuwe projectielen gevonden. De burgeroorlog in ex-Joegoslavië heeft gezorgd voor een overschot aan wapentuig. Veel van de wapens zijn in het illegale circuit terechtgekomen, ook in Nederland. De Centrale recherche-informatiedienst vermoedt dat een omvangrijk deel van de in beslag genomen handgranaten uit Oost-Europa afkomstig zijn, inclusief Joegoslavië.

In 1991 trof de politie veertien handgranaten aan. Twee jaar later waren dat 160 stuks. De laatste twee jaar schommelt het aantal opgespoorde handgranaten rond de vijftig.

In 1994 was er een opvallende golf van incidenten met handgranaten. Een 26-jarige man uit Rotterdam had na een kroegentocht in zijn stad 'voor de lol' drie granaten tot ontploffing gebracht. Tot op tientallen meters afstand sloegen de scherven door de ramen van woningen en winkels, gewonden vielen er niet. De politie vermoedde destijds dat de granaten uit Joegoslavië kwamen.

Kerkrade werd dat jaar twee keer geconfronteerd met de explosie van handgranaten. Opnieuw vielen er geen gewonden, al werd een auto en een bushuisje verwoest.

Het is vrij uitzonderlijk dat een modern wapen op straat wordt aangetroffen, meldt woordvoerder K. Wilting van de politie in Amsterdam. De explosieven die buiten worden gevonden, zijn meestal granaten uit de Tweede Wereldoorlog. Veel mensen denken dat die geen explosieve werking meer hebben. Volgens G.D. Klein Baltink van TNO Defensie Onderzoek zijn de meeste gevonden handgranaten uit de Tweede Wereldoorlog niet meer explosief, maar hij wil er wel voor waarschuwen. “Vanwege de vochtigheid is het ontstekingsmechanisme niet meer betrouwbaar.” Waarnemend commandant A. den Breejen van de Explosieven Opruimings Commando (EOC) bestrijdt eveneens de opvatting dat oude granaten niet meer dodelijk kunnen zijn. “Als ze niet helemaal vastgeroest zijn, werken ze nog prima.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden