Meeste dertigers verdienen minder dan hun pa en ma

Lange tijd was het vanzelfsprekend dat kinderen meer geld hadden dan hun ouders, maar nu geldt dat voor een meerderheid niet. Beeld Hollandse Hoogte / Maria Austria Instituut
Lange tijd was het vanzelfsprekend dat kinderen meer geld hadden dan hun ouders, maar nu geldt dat voor een meerderheid niet.Beeld Hollandse Hoogte / Maria Austria Instituut

Vooral in de laagste inkomensgroep slagen minder dertigers erin het inkomen van hun ouders te overtreffen.

Johan van Heerde

Meer verdienen dan je ouders: voor het eerst in decennia lukt het de meerderheid van de dertigers niet. Met name dertigers uit het armste milieu weten hun ouders qua inkomen niet voorbij te streven, blijkt uit onderzoek van de Tilburg University. De groep die dat wel lukte, daalde van 73 procent in 2005 naar 67 procent tien jaar later.

Dat laatste gegeven baart Daniël van Vuuren zorgen. De hoogleraar economie aan de Tilburg University is een van de auteurs van de studie die gisteren werd gepubliceerd in vakblad Economisch Statistische Berichten - ESB. Hierin vergelijken onderzoekers voor het eerst in Nederland de inkomens van dertigers met het bedrag dat hun ouders verdienden op vergelijkbare leeftijd. De mate waarin kinderen in staat zijn het inkomen van hun ouders te overstijgen, geeft volgens de onderzoekers aan of hun sociaal-economische afkomst beperkend werkt.

null Beeld Louman & Friso
Beeld Louman & Friso

"Het zou goed zijn om verder onderzoek te doen naar die mensen in de laagste inkomensklasse. Als blijkt dat ouders met minder inkomen bijvoorbeeld geen goede opleiding voor het kind kunnen betalen, kan dat een zorgelijke ontwikkeling zijn", zegt Van Vuuren.

Crisis ijlt na

Uit het onderzoek, waaraan ook het ministerie van sociale zaken deelnam, blijkt dat 49 procent van de 30-jarigen in 2015 meer geld verdiende dan hun ouders. Tien jaar eerder was dat nog 54 procent. Van Vuuren noemt het waarschijnlijk dat voor het eerst in tientallen jaren een minderheid van de dertigers het inkomen van hun ouders weet te overtreffen. Maar de onderzoeker is niet per se pessimistisch over deze uitkomst. "Het feit dat dit percentage zakt is natuurlijk niet leuk, maar let wel: heel veel dertigers zijn wél beter af dan hun ouders, ondanks de crisis."

Er zijn volgens de onderzoekers tal van verklaringen te noemen voor de dalende trend. Belangrijkste is misschien wel de crisis, die fors van invloed lijkt op de inkomens van dertigers in 2015. Gedurende de crisis, die in 2008 begon, stegen lonen van veel mensen minimaal.

null Beeld Louman & Friso
Beeld Louman & Friso

Ouders van deze groep waren dertiger in de jaren negentig, toen de economie juist floreerde en inkomens hoog lagen. "Je kunt je überhaupt afvragen of er veel ruimte is om ten opzichte van de jaren negentig te stijgen, dat was een behoorlijk welvarende tijd", zegt arbeidssocioloog Fabian Dekker in een reactie op de uitkomsten van het onderzoek.

Generatie van flexwerkers

Daarnaast speelt flexibilisering van de arbeidsmarkt nu een grotere rol dan in 2005. Dekker: "De arbeidsmarkt is versnipperd, met onder meer een groeiende groep zzp'ers. Dat lijkt de inkomensontwikkeling van de huidige generatie te hebben beperkt."

Volgens de arbeidssocioloog wil de dalende trend niet zeggen dat de dertiger van nu het slechter heeft. "Welvaart en welzijn zijn niet voor niets twee verschillende begrippen. Jongeren van nu geven de kwaliteit van leven een hoog cijfer", zegt Dekker. "Ander onderzoek wijst uit dat de huidige generatie bij het zoeken van een baan verder kijkt dan inkomen. Zij vinden onafhankelijkheid, ruimte voor zelfontplooiing en collega's ook belangrijk."

Lees ook:

Hoe Nederland zijn welzijn opofferde aan welvaart

Na 1960 stijgt de welvaart in Nederland, gemeten in harde guldens, maar delft welzijn het onderspit. Geen reden om bij de pakken neer te zitten: niets is voor eeuwig. 'Maar er moet het nodige gebeuren.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden