Meeste burgemeesters van CDA-huize, PvdA heerst in grote steden

CDA'er Ton Rombouts, sinds 1996 burgemeester van Den Bosch, spreekt op het partijcongres van het CDA in oktober vorig jaar over de verkiezingsnederlaag bij de Tweede Kamerverkiezingen. Beeld ANP
CDA'er Ton Rombouts, sinds 1996 burgemeester van Den Bosch, spreekt op het partijcongres van het CDA in oktober vorig jaar over de verkiezingsnederlaag bij de Tweede Kamerverkiezingen.Beeld ANP

Hoewel het CDA bij de afgelopen twee parlementsverkiezingen telkens halveerde en de partij in de Tweede Kamer met 13 zetels de vijfde fractie is, leveren de christendemocraten nog steeds de meeste burgemeesters. Ruim eenderde van de Nederlandse burgemeesters (122 op in totaal 358) komt van het CDA. VVD en PvdA volgen met respectievelijk 96 en 86 burgemeesters.

Joost de Vries

Het ministerie van Binnenlandse Zaken publiceerde vandaag een overzicht van de Nederlandse burgemeesters, hun politieke affiliatie, leeftijd, tijd in functie en geslacht. Uit het overzicht blijkt dat in het lokale bestuur de macht nog stevig in handen is van de drie bestuurderspartijen CDA, VVD en PvdA. Gezamenlijk zijn de drie partijen goed voor ruim 80 procent van de 358 burgemeesters in Nederland.

Op flinke afstand volgen D66 (23), ChristenUnie (11), GroenLinks (8) en SGP (6). De PVV en de SP, allebei groter dan het CDA in de Tweede Kamer, bezetten op lokaal niveau nergens de hoogste positie.

De PvdA heerst als vanouds in de grote steden. Zeven van de tien burgemeesters van de tien grootste steden komen van PvdA-huize (Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Eindhoven, Tilburg, Groningen, Breda). De VVD heeft burgemeesters in Den Haag (de derde stad van het land) en Almere (zeven in de top-tien). Het CDA komt slechts één keer voor in de top-tien, helemaal onderaan met Nijmegen.

Het CDA levert wel de oudste burgemeester: Koos Karssen van het Zuid-Hollandse Maassluis, geboren op 14 oktober 1944; en de langstzittende burgervader: Kor Dijkstra, sinds 1 januari 1990 burgemeester van het Groningse Grootegast. SGP'er Pieter Verhoeve, geboren op 27 juli 1981, is sinds juni 2012 de jongste burgemeester van het land en wel van de Utrechtse gemeente Oudewater.

Uit het overzicht blijkt dat leiding geven aan een gemeente nog steeds vooral een mannelijke aangelegenheid is. Slechts 70 van de 358 burgemeesters zijn vrouw.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden