Koerden demonstreerden vorig weekend met een tocht door Den Haag. Ze vragen aandacht voor de Turkse aanvallen in Noord-Syrië.

InterviewInvasie in Syrië

‘Meestal speelt het geen rol of je Koerd of Turk bent’

Koerden demonstreerden vorig weekend met een tocht door Den Haag. Ze vragen aandacht voor de Turkse aanvallen in Noord-Syrië.Beeld ANP

Koerden en Turken stonden deze week lijnrecht tegenover elkaar in Rotterdam. Ze raakten slaags en de politie arresteerde tientallen mensen. Toch leeft het merendeel al een lange tijd goed samen, vertelt hoogleraar en islamoloog Thijl Sunier van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Jules Lemmens

De huidige situatie in Noord-Syrië lijkt ook de relatie tussen Nederlandse Koerden en Turken te verzuren. Is die verstandhouding altijd moeilijk geweest?

“Het is belangrijk om twee dingen van elkaar te onderscheiden. Aan de ene kant heb je mensen die politiek actief zijn en de relatie vaker scherpstellen. Zij raken gevoelige thema’s en daaruit ontstaan weleens botsingen. Aan de andere kant zie je dat een overgrote meerderheid van de bevolking uit Turkije, zowel Koerden als Turken, daar geen boodschap aan heeft. Toen arbeidsmigranten uit Turkije zich hier in de jaren zestig kwamen vestigen, waren daar ook Turkse Koerden bij. Ze vestigden zich in dezelfde wijken, werkten in dezelfde bedrijven en konden goed met elkaar overweg.”

Wanneer ging de politiek een rol spelen?

“Na de PKK-aanslagen in 1984 zette het Turkse leger meerdere militaire operaties in gang en sloegen Koerden op de vlucht voor het Turkse leger. Vaak kwamen die via familiebanden in Nederland terecht, en die mensen hadden natuurlijk een andere blik op het conflict. Je kreeg vanaf toen vaker te maken met protestacties, en Koerden en Turken met tegengestelde politieke opvattingen kwamen weleens tegenover elkaar te staan.”

Een groot deel heeft dus weinig boodschap aan confrontatie, maar leven ze ook echt samen of isoleren beiden groepen zich?

“Voor de meesten is het Koerd- of Turk-zijn absoluut geen reden om niet met elkaar om te gaan in het dagelijks leven, de moskee of in het theehuis. In Nederland is het niet zo dat ze in aparte wijken wonen, wat je in Duitsland meer ziet. In wijken met een hoge concentratie Turken, zoals Rotterdam-Zuid, wonen vaak ook Koerden.”

Kan die relatie aangetast worden door de inval in Noord-Syrië?

“Als dingen op de spits worden gedreven, zie je wel een soort opleving van kampen die tegenover elkaar staan. Dat zie je nu bijvoorbeeld ook tussen Spanjaarden en Catalanen in de Catalaanse kwestie, en de leavers en remainers bij brexit. Toch ebt die spanning vaak weer weg. Veel mensen hebben behoefte aan normaliteit en wanneer je begint te ervaren dat je die polarisatie niet herkent in het dagelijks leven, ontspant de zaak weer.”

Lees ook:

Mike Pence: ‘Turkije schort opmars Syrië vijf dagen op na deal met VS’

Het staakt-het-vuren is overeengekomen nadat de VS hebben toegezegd hun economische sancties op Turkije op te heffen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden