'Meestal maken familie en vrienden zich drukker dan ik'

INTERVIEW | Trainer Frank de Boer (45) kan morgen voor de vijfde keer met Ajax kampioen worden - en hij blijft bijna beangstigend normaal

Daags voor het gesprek heeft Fox een documentaire uitgezonden over het anderhalve seizoen van trainer Morten Olsen bij Ajax. Frank de Boer heeft gekeken.

Olsen werd eind 1998 ontslagen. Het sportieve leven was hem, de gentleman, onmogelijk gemaakt door een arbitragezaak van Frank en Ronald de Boer, die naar Barcelona wilden. Frank de Boer noemt hem anno 2016 een 'lieve man'.

Hoe lang had Olsen niet bij Ajax kunnen zitten? Zo lang als hij, nu de gentleman-trainer, misschien wel. "We hebben gezegd dat het ons spijt, en dat het niets met hem te maken had", zegt De Boer. "We hebben nu een goede verstandhouding."

Een andere kras? Hij kan er geen bedenken. Ongevraagd: "Nandrolon is voor mij geen zwarte bladzijde." Het werd in 2001 in zijn urine aangetroffen. Hij werd even geschorst. "Maar ik heb gewoon niks gebruikt."

Vijfenhalf jaar trainer, waarschijnlijk vijf keer kampioen. Hoe vaak is al niet gezegd dat het uitgewerkt moest zijn tussen spelers, club en trainer?

"Mijn vrouw kan zich daar drukker om maken dan ik. Meestal maken familie en vrienden zich drukker dan ik. Het hoeft niet uitgewerkt te zijn, omdat je steeds met nieuwe spelers aan de slag gaat, en omdat ik Ajax-bloed heb. Omdat ik meedenk in hoe wij denken dat het bij Ajax moet gaan. Geen dure aankopen, nee. Van een speler van zes miljoen euro heb je geen zekerheid. Van een van vijftien wel, maar die komen echt niet naar Nederland! Dat beseffen wij al lang, maar de buitenwacht begrijpt het niet."

Dat iedereen van jou alles maar mag zeggen, waar komt dat uit voort?

"Ik kan boos worden, als iets wordt gezegd wat echt niet op waarheid berust. Ik weet ook wel dat we soms sprankelender hadden kunnen spelen, maar tegen Hans Kraay werd ik even iets pissiger. Hij is oud-voetballer, trainer. Dan weet je dat je tegen een negatief spelende tegenstander bijna geen hoog baltempo kunt spelen. Dat leidde al een eigen leven, die kritiek, en dan gaat hij er nog eens overheen. Dan denk ik: dat is een riedeltje, jij moet beter weten. Hij schrok wel van mijn reactie."

De gepasseerde Ricardo van Rhijn zei openlijk, naast jou op een persconferentie, dat hij jou niets kwalijk kon nemen.

"Dat was een mooi compliment. Ik beslis op basis van wat ik zie - niet op basis van of een speler wit, zwart of geel is, of hij lang is, of dat hij me niet zint."

Van jouw leermeester Louis van Gaal zegt zelden of nooit een speler dat hij niet eerlijk en duidelijk is. Durf jij te stellen dat je eerlijk en duidelijk bent?

"Ja, ik kan elke speler, in al die jaren al, recht in de ogen aankijken."

Wat is je grootste fout geweest dit seizoen?

Denkt lang na. "We hadden in Europa behoudender moeten spelen. We zijn er weer ingetuind. Je denkt dat een team dat aankan. Dat heb ik ook voorgaande jaren steeds gedacht, ja."

Waarin vernieuw je jezelf?

"We hebben een focuscoach binnengehaald, en Orlando Trustfull als extra assistent. We zijn nog meer gaan meten. Ik kijk naar grotere teams, andere trainers. Hoe bij Guardiola (trainer Bayern München, red.) een back opeens halfspeler wordt."

"Persoonlijk? Ik praat nu veel meer met spelers dan in de eerste jaren. Viktor Fischer gaf iedereen en alles de schuld behalve zichzelf. We hebben een fantastisch gesprek gehad, hij ging de deur uit en er staat nu een andere Viktor Fischer. Daar heb ik nu meer gevoel voor, ja. In het begin denk je: zeur niet. Je maakt de fout te denken dat spelers zijn zoals jij. En ik vond het misschien wel lastiger: hoe kleed je zoiets in?"

Je ging, met spelers, ook met supporters praten die niet tevreden waren over het spel. Dat wil je niet weten, niet voor je zien, van een trainer van een topclub, een viervoudige kampioen.

"Ik begrijp wat je bedoelt. Ik zit er niet op te wachten. Anderzijds is het goed, voor de spelers en ook om mezelf op te frissen, om het besef te krijgen wat het doet met supporters. Het gaat maar om één ding: dat je alles geeft voor dat rood-witte shirt. Uiteindelijk vond ik het helemaal niet zo erg, dat gesprek."

En dan haal je Leo Beenhakker aan, die niet altijd en overal voor vol is aangezien: 'Passie moet altijd in je tas zitten.'

"Dat vind ik het mooiste van trainers. Morten Olsen zei: 'Als jij verantwoordelijk bent voor je man, moet je het gevoel hebben dat het de doodstraf is, als hij je passeert.' Dat heb ik altijd onthouden. Beenhakker raakte precies de kern. Of je nou naar een film kijkt of wat anders, soms blijft je voor altijd iets bij: dat slaat zo op waarvoor ik sta."

Vier dagen na jullie waarschijnlijk beslissende zege op PSV overleed Johan Cruijff.

"Ik had niet verwacht dat ik er zo mee zou zitten. Ik kon er niet over praten. Dan schoot ik steeds vol. Ik kreeg niets uit m'n strot. De persvoorlichter belde of ik wat kranten te woord kon staan. Doe dan maar eentje, zei ik, maar ik vond het verschrikkelijk.

"O ja, het verwerken is voor mij moeilijker geweest dan het omgaan in al die jaren met zijn revolutie. Ik zat thuis op de bank, gescheurde achillespees, poot omhoog, en alle programma's gingen over Cruijff. Ik kon spontaan in tranen uitbarsten."

Voor het uitdragen van de geest van Cruijff zou jij, op een andere manier dan Cruijff-adepten voor ogen hebben, de man bij uitstek kunnen zijn: als de man van het team. Cruijff stond in wezen voor samenspel, samen doen. Maar voor die teamgedachte krijg je hier de handen nooit volledig op elkaar.

"Daar hik je tegenaan, ja. Als grote talenten hier langer kunnen blijven, zou je weer eens zo'n exceptionele speler kunnen hebben. Het hedendaagse voetbal: het team is heel belangrijk, en Messi maakt het verschil, of Hazard, of Robben. Maar dat kon Robben nog niet, toen hij 19 was. En uiteindelijk is het zo: spelers winnen wedstrijden, teams winnen prijzen."

Ajax won in maart als team van PSV en toonde sindsdien een ongebruikelijke mentaliteit. Heb je het gevoel dat je Nederland hierin moet onderrichten, en wil je het?

"Ze zeggen hier dat je het wel in de Champions League moet doen, maar van Ajax wordt gauw meer verwacht. Dat is het verschil tussen Ajax en PSV. Als Ajax zo had gewonnen van Manchester United en Wolfsburg, weet ik niet of dat geaccepteerd zou zijn. Dat succes van vroeger, dat voetbal, zit zo in ons, in het DNA van Ajax en de supporter, maar het is niet realistisch."

Als je bij Ajax blijft, is er nog werk genoeg voor je, in Europa vooral. Phillip Cocu deed het daarin beter, met tactische maatregelen ook die jij altijd naliet.

"Honderd procent. Dat zou ook een grote uitdaging zijn. Ja, als ik blijf, zal daar veel meer aandacht aan geschonken worden. Er speelt niks. Ik sta open voor het buitenland, maar ik sta ook open voor nog een jaar Ajax. Ik hoef niet te verlengen, want ik heb nog een jaar. Ik doe dat ook niet, om het voor mezelf open te houden."

Zou dit je mooiste titel zijn? Je zou een beter geachte ploeg, PSV, verslaan.

"Qua talenten en potentie is onze groep beter. PSV is in ervaring iets verder. Maar mijn eerste titel blijft de mooiste. Daar klopte alles. Hoe wil je het mooier hebben? Op de laatste dag, tegen de concurrent, Twente, op mijn verjaardag."

Breng je nog wel eens een pakketje rond voor de winkel van je vrouw?

"Pakketjes niet, nee. Ik hang nog wel iets op en ik sjouw dingen naar boven. Dan is er een lamp verkocht, en dan hang ik een nieuwe op in de winkel. Er werken alleen maar vrouwen, dus dat doe ik dan. Ik bracht wel eens wat rond, ja. Geen pakketje, een heel bankstel. Zou zomaar weer kunnen gebeuren. Als ik er toevallig ben, het is druk en er moet iets weggebracht worden, dan doe ik dat toch?"

Zou je vrouw niet kunnen zeggen: 'We zitten hier goed, met mijn winkeltje, wat moet je in het buitenland, bij de nummer zoveel van Engeland?'

"Zeker, je hebt niet alleen met jezelf te maken. De oudste van mijn drie dochters woont al samen. De andere willen wel mee, hoor, als we gaan."

Het is bijna beangstigend, zo voorkomend en normaal als jij altijd maar bent.

Hij grinnikt. "Ik kan me dat gevoel wel voorstellen. Maar waarom moet ik me anders gaan gedragen? Dan voel ik me niet senang. Ik probeer altijd mezelf te zijn."

2014

Vier keer eerder kampioen

2013

2012

2011

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden