Meestal is antibiotica bij kind onnodig

Koorts en verkoudheid gaan vanzelf over

Als hun kind koortsig of verkouden is, kloppen jonge ouders vaker bij de dokter aan dan die eigenlijk zou willen. Ouders die met hun koortsige kleuter de huisartsenpost bezoeken, gaan in een kwart van de bezoeken weer de deur uit met een recept voor antibiotica. Dat becijferden huisarts-onderzoekers Gijs Elshout en Marijke Kool van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Dat recept in de tas mag ouders dan wel het gevoel geven 'dat er eindelijk iets wordt gedaan', de meeste jonge kinderen hebben er geen baat bij. Antibiotica doden alleen een bacterie, terwijl koorts meestal wordt veroorzaakt door een virus. Koorts is vaak onschuldig en verdwijnt meestal vanzelf.

Bij het uitschrijven van recepten in de avond- en weekendpost spelen volgens Elshout verschillende zaken een rol. "Zoals de ongerustheid van ouders, hun verwachting dat de huisarts antibiotica voorschrijft, maar ook de onzekerheid van de huisarts over de oorzaak van de koorts. Dat zijn geen duidelijke medische redenen om antibiotica voor te schrijven, zoals een urineweginfectie of longontsteking dat wel zijn."

De onderzoekers roepen huisartsen op terughoudender te zijn met antibioticarecepten. Ouders moeten zich meer realiseren dat een medicijn lang niet altijd de oplossing is. Hoe meer dit medicijn wordt gebruikt, hoe groter de kans dat sommige bacteriën resistent worden tegen antibiotica - zodat het middel uiteindelijk niet meer aanslaat. Ook van volwassenen is bekend dat ze te vaak onnodig antibiotica slikken.

De alarmsignalen die ouders bij hun kind zien, zoals landerigheid, wijzen vaak niet op acute lichamelijke problemen. Speciale informatie op internet zorgt er niet voor dat ouders minder vaak de huisarts inschakelen. Het UMC Utrecht volgde een groep jonge ouders die gebruik maakten van deze extra service. Die waren dankbaar voor de informatie, is deze week te lezen in vakblad NTvG, maar ze klopten nog even vaak bij de huisarts aan als anders.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden