’Meest kritische’ politiebond accepteert cao

De leden van politiebond NPB zijn gisteren akkoord gegaan met het cao-voorstel van minister Ter Horst. De instemming van een van de twee grootste Nederlandse politiebonden betekent een ontknoping van het slepende cao-conflict. Samen met de steun van de kleine politiebond VMHP, die het voorstel al informeel heeft goedgekeurd, heeft Ter Horst voldoende draagvlak voor de nieuwe cao.

Minister Ter Horst is blij dat de NPB, ’de meest kritische bond’, alsnog akkoord is gegaan met de cao. De NPB was de enige bond die zijn leden negatief adviseerde over het voorstel van de minister. Desondanks leverde een digitale ledenraadpleging binnen de bond voldoende steun op voor de cao. Een kleine 60 procent van de leden die deelnamen aan de raadpleging, stemde voor. Maar tot teleurstelling van de bondsraad bracht maar 18 procent van de 23.000 leden een stem uit.

Volgens NPB-voorzitter Hans van Duijn is het een zuiver ’pragmatische beslissing’ van de politiebeambten geweest om in te stemmen. De leden hebben gekozen voor een oplossing voor de korte termijn. Het inkomen van de politieambtenaren zal de komende jaren flink stijgen. Per 1 februari 2008 krijgen zij een loonsverhoging van 3,5 procent, en per 1 januari 2009 een verhoging van 3,3 procent.

Dat heeft voor de bondsraad dan ook de doorslag gegeven om het voorstel aan te nemen, zij het ’met een knoop in de maag’. Want een structurele verbetering van de beloning van agenten is uitgebleven. De eis van een extra toelage voor onregelmatig werk en piketdiensten is naar de mening van NPB onvoldoende gehonoreerd. Zorgkostencompensatie voor partners van politiebeambten is in het voorstel ook niet verleend.

Minister Ter Horst zal de cao niet algemeen verbindend verklaren alvorens alle politiebonden hun oordeel over het voorstel hebben gegeven. „Het is wel zo netjes om alle bonden even af te wachten”, zegt een woordvoerder. „Maar formeel juridisch komt de cao er, als twee bonden instemmen.”

De leden van ACP, de andere grote politiebond, kunnen tot 1 april hun stem uitbrengen. Het besluit dat het bondsbestuur van ACP donderdag zal uitbrengen, is nog ongewis, aldus voorzitter Gerrit van der Kamp.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden