Meest gelezen in 2013 - categorie religie en filosofie

Pietersma drinkt het dodelijke drankje: suikersiroop met 15 gram pentobarbital. Beeld Mona van den Berg
Pietersma drinkt het dodelijke drankje: suikersiroop met 15 gram pentobarbital.Beeld Mona van den Berg

Het verhaal van de dementerende Siep Pietersma was dagenlang het best gelezen stuk op de site. Ruim een jaar knokte de 79-jarige man om te mogen sterven.

Zaterdag 9 november was het zover. Hij kreeg hij een dodelijk drankje van een arts van de Levenseindekliniek. Het aangrijpende verslag van het laatste moment wist ruim 160.000 lezers te boeien en te ontroeren. Daarmee is het artikel niet alleen het best gelezen religie- en filosofiestuk van dit jaar, het is tevens een van de best gelezen verhalen ooit op onze site.

Dat de dood en de hemel ons blijven fascineren, blijkt ook uit het op één na best gelezen stuk over een neuroloog die uit zijn coma ontwaakt en meent de hemel te hebben ervaren. Het bericht is vorig jaar al gepubliceerd, maar dook dit jaar geregeld op in onze statistieken.

Een recent bericht over yoga bleek eveneens populair. Veel mensen weten de zoektocht naar innerlijke rust blijkbaar moeiteloos te combineren met het ijdele delen van 'yogaselfie's' op Instagram.

De top wordt gecomplementeerd door een refoschool in Kampen, Urk en Staphorst die occulte agenda's verbiedt en de evangelist Ronald Plat die de overleden broertjes Ruben en Julian uit de dood wilde opwekken. Dat laatste bericht leidde tot veel verontwaardiging op Twitter en in de reactievelden. De reacties op het artikel zijn overigens niet meer zichtbaar omdat ze na enkele maanden automatisch worden gewist.

De top 5
1. De finale van een zelfgekozen dood - 160.122
2. Neuroloog ontwaakt uit coma. De hemel bestaat echt - 75594
3. Je yogaposes op Instagram zetten, dan begrijp je het echt niet - 22580
4. Refoschool vernietigt 3000 occulte schoolagenda's 22493
5. Evangelist wil broertjes opwekken uit de dood - 17384

Bij het samenstellen van de lijst 'beste gelezen religie- en filosofiestukken' hebben we gekeken naar verhalen die zijn geplaatst in de categorie Religie en filosofie. In deze verhalen speelt levensbeschouwing een centrale rol. De burgeroorlog in Syrië, het gevecht van de moslimbroeders in Egypte of een bericht over de New Yorkse politie die moskeeën in de gaten houdt, horen tot de categorie buitenland en vallen dus buiten deze top vijf.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden