Meest beschadigde panden moeten snel uit de steigers

Kritiek op hoge kosten dialoogtafel Noordoost-Groningen

Voor de zomer de meest deplorabele panden uit de stutten. Met dat voornemen trapt de dialoogtafel Noordoost-Groningen af. De tafel is ingesteld om de 1,2 miljard die Groningen de komende vijf jaar krijgt als compensatie voor aardbevingen door gaswinning te verdelen en de sfeer in de regio te verbeteren. Maandag kwam het overleg van vijftien vertegenwoordigers van inwoners, bedrijven, NAM en overheid voor het eerst bijeen. Afgesproken werd een deel van de lijst van 250 meest beschadigde gebouwen die de Nederlandse Aardolie Maatschappij al opstelde, versneld aan te pakken.

De dialoogtafel was een grote wens van de commissie-Meijer. Die deed eerder, op verzoek van de provincie Groningen, voorstellen voor toekomstbestendigheid van de aardbevingsregio. Nog voor de eerste samenkomst was de tafel mikpunt van kritiek, vanwege de hoge kosten (jaarlijks zo'n zes ton) en omdat van deelnemers commitment wordt verwacht: de compromissen die worden gesloten moeten bij de achterbannen worden verdedigd. De Groninger Bodembeweging doet onder voorbehoud mee aan het overleg.

Verzoeken om in openbaarheid te vergaderen wezen de deelnemers unaniem af, aldus Jacques Wallage, samen met Jan Kamminga voorzitter van de dialoogtafel. Besluitenlijsten en verslagen zijn wel openbaar. "Actieve openbaarheid is de insteek", zegt Wallage. Voor het repareren en verstevigen van de gehavende panden in Groningen wordt vermoedelijk een onafhankelijke werkmaatschappij in het leven geroepen, die vakmensen uit de regio inschakelt.

Een commissie 'speciale situaties' ontfermt zich op verzoek van de NAM over schrijnende gevallen: mensen met psychische of lichamelijke klachten door de aardbevingen, inmiddels zo'n twintig in getal. De dialoogtafel wil dat de commissie doorgaat tot er een definitieve regeling is voor die noodgevallen. Heel anders reageert de tafel op de compensatieregeling waardedaling die de NAM op 17 maart bekend zou maken. Tafelgenoot NAM kreeg te horen dat de tafel zeggenschap wil over de regeling voor huizenbezitters.

Nieuwe aardbeving
Dinsdagochtend even na tien uur was er in de omgeving van Schildwolde een aardbeving van 3,2 op de schaal van Richter. Het was de 24ste door het KNMI gecommuniceerde aardschok van dit jaar en de negentiende in Noordoost-Groningen. Drie bevingen waren in Drenthe, een in Limburg. Bij de NAM waren gisteren aan het eind van de middag zo'n vijftien schademeldingen binnengekomen. De teller van alle Groningse schademeldingen staat op bijna 16.000.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden