Meerkoeten bouwen nesten uit van alles

De meerkoeten zijn druk aan het slepen met afgebroken dorre oeverplantenstengels, waarvan ze hun heuvelachtig boven ondiep water uitstekende nesten bouwen. Dat doen ze zelfs in stadsparken en in grachten tussen de woonboten. Vaak worden takken gebruikt van bomen uit de buurt. Ik vond ook eens een koetenest dat gebouwd was op het achterwiel van een in ondiep water gedumpte fiets, geheel in stijl van kleurige lappen plastic. Jammer genoeg had ik geen camera bij me. Vaak leidt een hellend paadje de nestheuvel op.

In de bebouwde kom zijn veel meer koeten dan de gemeentevijvers kunnen huisvesten. De vogels leven onder voortdurende stress. Meerkoeten zijn heel agressief. Mannetjeskoeten dreigen met opgeheven vleugels tegen andere meerkoetemannetjes en talrijk zijn de onstuimige ontmoetingen tussen buurparen. Mannetjes vliegen in de nacht trompetterend rond boven hun territorium. Op het water kun je het verschil horen tussen mannetje en vrouwtje, die overigens als twee druppels water op elkaar lijken. Het mannetje roept een hoog ’pieks’, het vrouwtje een keffend ’koet’ of ’kaw’. Ze zitten allebei op de bleekbruine, zwartbruin gevlekte en gestippelde eieren; het vrouwtje het meest. Dat is geen peuleschil, want in de regel liggen er zo’n twaalf eieren in de ondiepe nestkom. Het mannetje houdt zich vooral bezig met het verjagen van alles wat in de buurt komt.

De gemeente Amstelveen afficheert zich als ’stad in het groen’. Dat kan ze beter laten, want onder het mom van bezuinigingen worden zelfs jonge, veelbelovende bomen gekapt zonder de betrokken burgers te informeren. Gelukkig pikken de burgers dit niet. Het is volstrekt onbegrijpelijk dat in deze tijd, waarin iedereen het heeft over het milieu, Amstelveen minstens 1000 bomen kapt. Terwijl de Amstelveners, onder de rook van Schiphol en vlak bij de A9, wel wat zuurstof kunnen gebruiken. De gemeente heeft een paar jaar geleden besloten tot deze bezuiniging en is niet van plan erop terug te komen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden