Meerderheid voor Kunduz-missie

De oppositiepartijen GroenLinks, D66 en ChristenUnie steunen de door het kabinet voorgestelde politietrainingsmissie in het noorden van Afghanistan. Alleen GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent blijft tegen

Daarmee kan het minderheidskabinet van VVD en CDA later vannacht bij de stemmingen over het voorstel naar verwachting rekenen op de steun van een meerderheid van de Tweede Kamer. Ook de SGP is voor. Gedoogpartij PVV en oppositiepartijen PvdA, SP en de Partij voor de Dieren zijn tegen.

Fractieleider Jolande Sap van GroenLinks liet eerder wel weten dat ze garanties eist van premier Mark Rutte (VVD) dat de agenten niet voor militaire doeleinden worden ingezet. Nederland moet hierover strikte afspraken maken met Afghanistan.

Sap gaf aan dat het een zeer moeilijk besluit was voor haar fractie. "Maar we zijn bereid verantwoordelijkheid te dragen als we het verschil kunnen maken in Afghanistan."

Rutte moet zich van Sap 'voluit committeren' aan de voorwaarden van GroenLinks. En als blijkt dat het in plaats van een trainingsmissie toch een vechtmissie is, moet de uiterste consequentie zijn dat Nederland weer vertrekt uit Afghanistan. "Dan gaat de stekker eruit."

Sap kan nu rekenen op een motie van afkeuring op haar partijcongres op zaterdag 5 februari. Dat liet Karel van Broekhoven, voorzitter van de Midden Oostenwerkgroep van GroenLinks, eerder opde dag al bij BNR nieuwsradio weten. Hij verwacht dat binnen GroenLinks 'de pleuris uitbreekt' nu de fractie instemt met de missie.

D66-fractie overtuigd van de meerwaarde

De D66-fractie kan het kabinetsvoorstel voor een trainingsmissie naar het noorden van Afghanistan steunen. Fractieleider Alexander Pechtold maakte dat duidelijk. Pechtold zei dat zijn fractie eerst heel kritisch was, maar na alle toezeggingen van het kabinet is D66 volgens hem overtuigd geraakt van „de waarde en meerwaarde van deze missie”. De eerder ingediende motie van GroenLinks en D66 die vroeg om een civiele politietrainingsmissie is wat hem betreft goed uitgevoerd.

ChristenUnie stemt in met missie

Ook de fractie van de ChristenUnie steunt het kabinetsvoorstel voor een trainingsmissie naar het noorden van Afghanistan. Fractievoorzitter André Rouvoet heeft dat vannacht gezegd. Zijn fractie is ervan overtuigd geraakt dat de missie een bijdrage kan leveren aan het 'vertrouwen van de Afghaanse bevolking in de eigen politie en justitie'. Hierdoor kunnen de Afghanen in de toekomst zelf zorg voor de veiligheid van de bevolking gaan dragen, aldus Rouvoet.

SGP stemt met overtuiging in

De semi-gedoogpartij SGP stemt ook in. "Wij kunnen deze missie met overtuiging steunen", zei fractieleider Kees van der Staaij.

VVD: terrorisme kan ook Nederland raken

Coalitiepartij VVD vindt het van groot belang dat Nederland in Afghanistan actief is om zo te voorkomen dat het land „weer terugglijdt”. Volgens fractievoorzitter Stef Blok is er door Nederlandse militairen de afgelopen jaren flink vooruitgang geboekt, maar is die ook nog broos. „Terrorisme komt van ver, maar kan ons hier in Nederland in het hart raken”, aldus Blok.

PvdA gelooft niet in de missie

De PvdA-fractie gelooft niet in de missie naar Noord-Afghanistan en steunt daarom het kabinetsvoorstel hiertoe niet. Volgens de sociaaldemocraten is het een militaire dan wel een paramilitaire missie en daar zijn ze tegen.

Dat zei PvdA-fractieleider Job Cohen vanavond. De PvdA werd hard aangevallen over het besluit door de voorstanders VVD, CDA, de SGP en ook de ChristenUnie die tot dusver twijfelde. Maar Cohen zei dat zijn fractie een eigen gewetensvolle afweging heeft gemaakt, net zoals andere fracties ook moeten doen. De toezeggingen die het kabinet heeft gedaan om de missie inhoudelijk te verbeteren, zijn volgens Cohen een papieren werkelijkheid, die contrasteert met de Afghaanse realiteit.

SP wil hoofdelijke stemming

De SP zal vanavond een hoofdelijke stemming vragen over een motie tegen de politietrainingsmissie die het kabinet naar Afghanistan wil sturen. De SP wil met de hoofdelijke stemming blootleggen dat GroenLinks-fractie verdeeld is. Die partij had donderdagavond meer tijd nodig voor intern beraad.

De fracties die naar verwachting het kabinet steunen (VVD, CDA, D66, GroenLinks, ChristenUnie en de SGP) vertegenwoordigen 79 zetels, maar er zijn hier voor zover bekend twee afwezigen. De tegenstanders van de missie (PvdA, PVV, SP, Partij voor de Dieren) vertegenwoordigen 71 zetels en hebben ook twee afwezigen. Met waarschijnlijk een dissident binnen GroenLinks zouden er dan 76 Kamerleden voor de missie zijn en zeventig tegen.

Wilders: eerst Gouda, dan Kunduz

Geert Wilders vindt dat de veiligheid eerst in Nederland, en dan pas in Afghanistan vergroot moet worden. De PVV-voorman liet tijdens het debat weten niets te voelen voor het kabinetsplan. "Eerst Gouda, dan Kunduz", zei Wilders.

Volgens Wilders betekent de missie dat er geïnvesteerd wordt in een land dat de sharia wil invoeren, samenwerkt met de Taliban en de corruptie hoogtij laat vieren. Hij schetste twee opties voor Afghanistan: of vertrekken, of 'de Taliban in de pan hakken.'

CDA: niet weglopen voor verantwoordelijkheid

Het CDA vindt dat Nederland niet mag weglopen voor zijn verantwoordelijkheid, ook al wijzen veel Nederlanders een nieuwe missie in Afghanistan af. Maar alleen een gezamenlijke inspanning van de internationale gemeenschap kan leiden tot succes.

Dat zei CDA-fractieleider Sybrand van Haersma Buma. Hij wees op de successen die de coalitie van VN, NAVO en de EU hebben geboekt. In 2002 gingen er 900.000 jongens naar school, maar dat zijn nu 7,3 miljoen kinderen, zowel jongens als meisjes. De economie is met 22 procent gestegen en sinds 2001 is de vluchtelingenstroom uit Afghanistan fors afgenomen.

SP: Missie verlengt oorlog in Afghanistan

De SP blijft tegen de politietrainingsmissie in Afghanistan. Volgens SP-fractievoorzitter Emile Roemer is het gewoon een militaire missie „en dus een voortzetting van de oorlog in Afghanistan”. Het is „kinderlijk” te denken dat het een louter civiele missie is, meent Roemer. Nederland zal door de missie in Afghanistan „geen vrede brengen, maar de oorlog verlengen”.

Roemer pleitte ervoor de onderhandelingen tussen de strijdende partijen in Afghanistan te bevorderen. Dat zou onder leiding van de Verenigde Naties moeten gebeuren. De SP ziet alleen heil in diplomatie en ontwikkelingshulp. Maar „ontwikkeling heeft geen zin als er oorlog wordt gevoerd”, aldus Roemer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden