Meerderheid voor abortus

Vandaag debatteert Tweede Kamer over nieuwe wet en over downtest

WILFRIED VAN DER BLES

Wanneer politieke partijen opdracht geven voor een onderzoek is het oppassen geblazen. Dan moeten ze bijna al zeker weten dat daar uit komt wat in hun straatje van pas komt. Des te opmerkelijker dat de SGP, een principieel tegenstander van abortus, opdracht heeft gegeven voor een onderzoek naar de opvattingen onder de Nederlandse bevolking daarover.

Fractieleider Kees van der Staaij zal vast niet gedacht hebben dat hij, wapperend met het onderzoeksrapport in de hand, zou kunnen roepen: Kijk eens, we hebben een meerderheid achter ons staan. Uit het rapport blijkt nu dat 72 procent van de ondervraagden er sterk of overwegend voorstander van is dat een zwangere vrouw abortus kan laten plegen. "Wij waren ons ervan bewust dat een onderzoek óók kan betekenen dat er minder welgevallige dingen naar voren komen", reageert Van der Staaij.

De timing van het onderzoek is niet opmerkelijk: vandaag debatteert de Tweede Kamer over de abortuswet. Daarbij zullen de christelijke fracties SGP en ChristenUnie ook de downtest aan de orde stellen. De ChristenUnie heeft al geroepen dat zo'n test tot een downloze samenleving zal leiden, suggererend dat alle vrouwen die een kindje met het syndroom van Down verwachten abortus zullen laten plegen.

Maar wat blijkt uit het SGP-onderzoek? Van de ondervraagden zegt 47 procent dat het downsyndroom een geldige reden is voor abortus. De helft dus, niet 100 procent, zoals de ChristenUnie claimt. In een brief aan de Tweede Kamer heeft minister Schippers van volksgezondheid laten weten positief te staan tegenover de downtest. Dat geldt voor een meerderheid in de Tweede Kamer. Maar voordat de minister een definitief besluit kan nemen, moet eerst de Gezondheidsraad nog advies uitbrengen.

ChristenUnie en SGP hebben het politieke en maatschappelijke klimaat dus tegen. Toch levert het onderzoek ook resultaten op die aansluiten bij de politieke agenda van beide partijen. Zo zegt 60 procent van de ondervraagden dat er vaker gekeken moet worden naar alternatieven voor een abortus, zoals adoptie of een pleeggezin. De reden voor een abortus moet geregistreerd worden, vindt 58 procent. In Nederland gebeurt dat nu niet. En ten slotte vindt 81 procent dat de voorlichting rond abortus onafhankelijk moet zijn. Nu gebeurt dat vooral in de abortusklinieken.

Voor Kees van der Staaij zijn dit lichtpuntjes in een land waar jaarlijks dertigduizend abortussen worden gepleegd, een gegeven waar de SGP-leider zich niet bij wil neerleggen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden