'Meerderheid van Britten wil uit EU'

Directeur denktank: Debat is eenzijdig

INTERVIEW | MAAIKE VEEN | LONDEN

Weinig onderwerpen doen het bloed van de Britten zo koken als Europa. Charles Grant, directeur van de Europese denktank the Centre for European Reform, is een zeldzame voorstander van Europese eenwording. Hij ziet zijn land afstevenen op een vertrek uit de EU.

Waarom leidt de eurocrisis tot zo'n verhitte discussie, terwijl het Verenigd Koninkrijk de euro niet heeft?

"De crisis heeft de eurosceptici gestimuleerd bij hun streven Groot-Brittannië terug te trekken uit de Europese Unie. Zij zien de crisis als de kans van hun leven om de relatie met Europa te heroverwegen.

Premier Cameron staat onder druk van zijn partij. Zal hij toegeven? "Cameron is een verstandige man. Toegeven aan de eurosceptici is gevaarlijk. Als hij er meer probeert uit te slepen voor Groot-Brittannië zeggen de anderen: prima. Dan stellen wij een verdrag op zonder jullie, met de zeventien eurolanden, of met zeventien-plus, inclusief de landen die tot de euro willen toetreden. Dat is een reëel risico.

Is het Verenigd Koninkrijk al zo ver gemarginaliseerd binnen Europa?
"Ja. Als Cameron te veel eist, krijgt hij het niet. Een Europa van twee snelheden is wellicht onvermijdelijk, maar een verdrag van de zeventien landen zou de slechtst mogelijke uitkomst zijn. Dan verzwakt ook de Europese Commissie, verdediger van de gemeenschappelijke markt.

Wat zou Cameron uit de onderhandelingen kunnen slepen? "Hij moet bescheiden zijn: een uitzondering op de arbeidstijdenrichtlijn, en een protocol dat de zeventien eurolanden de andere landen moeten betrekken bij discussies over de interne markt. Een uitzondering op de belasting op financiële transacties ligt moeilijk, maar Cameron heeft gelijk dat hij daarvoor vecht. De financiële sector is voor de Britten van levensbelang." .

Zou Groot-Brittannië door de crisis niet juist dichter naar Europa toe moeten kruipen?
"Het is waarschijnlijker dat Groot-Brittannië binnen tien jaar de EUverlaat. Dat wil een meerderheid van de Britten. Daarvoor is een nieuwe generatie politieke leiders nodig. De enige relevante vraag in de Britse politiek is nu of we kunnen voorkomen dat het land de EU verlaat. Het Britse bedrijfsleven slaapwandelt naar een ramp. Er is geen enkele pro-Europese lobby. Het is een totaal eenzijdig debat, en Britse bedrijven begrijpen dat niet."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden