Meerderheid Senaat tegen patiëntdossier

De toekomst van het elektronisch patiëntendossier (EPD) is ongewis, nu een ruime meerderheid in de Eerste Kamer grote bezwaren blijft houden tegen het systeem om gegevens van patiënten uit te wisselen.

Na de eerste ronde van het definitieve debat daarover zei minister Schippers: ¿In het belang van de patiënten en de mensen die met het EPD moeten werken, ga ik bekijken of een oplossing mogelijk is.¿ Wat zo'n oplossing zou kunnen inhouden, kon de woordvoerder van de minister gisteren niet zeggen. De Eerste Kamer kan alleen maar ja of nee zeggen tegen een wetsvoorstel, maar geen veranderingen aanbrengen. Voor een oplossing zal de minister eerst weer naar de Tweede Kamer moeten, om vervolgens het gewijzigde wetsvoorstel aan de Eerste Kamer voor te leggen. Maar eerst zal de minister op 29 maart alle vragen beantwoorden die de Eerste Kamer gisteren stelde.

Zelfs Schippers' eigen partij, de VVD, wijst het EPD af. Eén van de doelen van dit systeem is dat medische fouten worden verminderd. Maar Heleen Dupuis van de VVD-fractie vreest met PvdA en SP dat de kans op fouten even groot blijft als nu. Dupuis: ¿Er is hoop, maar niet met dit wetsvoorstel. Dit is te weinig doordacht.¿ Zij repte van 'vreselijk gedoe' en vindt dat de overheid zich te gemakkelijk heeft laten meenemen 'in elektronische dossieravonturen waarvan de doelstelling maar niet duidelijk wordt'.

VVD, PvdA, SP, GroenLinks, Partij voor de Dieren, SGP en ChristenUnie hebben een voorkeur voor een kleine, regionale opzet. Het CDA wil het EPD eerst beginnen als medicatie- en waarneemdossier om dan over twee jaar verder te kijken. D66 houdt een voorkeur voor een landelijke opzet, maar vraagt zich af of dit veilig kan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden