Meerderheid rechters in Nederland is vrouw

Voor het eerst is in Nederland meer dan de helft van de rechters vrouw. De opmars van het aantal vrouwen bij de rechterlijke macht staat in schril contrast met de instroom van allochtonen. Die is nihil.

door Louis Cornelisse

In het jaarverslag van de Raad voor de rechtspraak over 2005 wordt verwacht dat het aandeel rechtsprekende vrouwen een meerderheid zal vormen. Precies weet de raad de cijfers nog niet, aan het verslag wordt nog gewerkt. In de rechtbanken was in 2004 al 60 procent van het vrouwelijk geslacht. Datzelfde percentage stroomde in 2005 in, waardoor het aandeel vrouwen toeneemt.

Bij de gerechtshoven en de hogere rechtscolleges hebben mannen nog de overhand. Ongeveer twee derde is man. De raad streeft ernaar dat de rechtbanken een afspiegeling zijn van de samenleving. Uit onderzoek blijkt dat oververtegenwoordiging van bepaalde groepen is weggewerkt. Zo overheerst niet een bepaalde religie, sociale afkomst of politieke kleur. Die inhaalslag is nu ook voor vrouwen geslaagd.

Voor allochtonen geldt een enorme achterstand. Uit onderzoek van de Radboud-universiteit in Nijmegen blijkt niet alleen dat juristen uit etnische minderheden zich weinig aanbieden om bij de zittende magistratuur te komen. Wie zich al aanmeldt, wordt ook nog bijna nooit aangenomen. Struikelblok is de analytische test. Raadslid Theo Groeneveld: „Taaltechnisch is de test inmiddels aangepast, om bijvoorbeeld begripsverwarring uit te sluiten. Zonder overigens aan de eisen voor rechters te morrelen.” Mogelijk spelen andere factoren een rol. We onderzoeken hoe de test verder wordt aangepast, overigens zonder aan de eisen voor rechters te morrelen.”

De Raad gaat actief allochtonen werven. Meer etnische groepen binnen de rechtspraak is goed met het oog op emancipatie en integratie, vindt de raad. Wanneer minderheden meer allochtonen als rechter zien, zal dat ook het vertrouwen in de rechtspraak bevorderen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden