'Meerderheid personeel ABN wil zelfstandig blijven'

(Novum/Betten) - Een ruime meerderheid van het personeel van ABN Amro wil dat de bank zelfstandig voort blijft bestaan, stelt De Unie. De vakbond hield een enquête onder het personeel. In totaal spreekt 55 procent van de geënquêteerden de voorkeur uit voor een zelfstandig voortbestaan van ABN Amro.

Zo'n 39 procent is voor een overname door Barclays. "Confronterend is het geringe aantal medewerkers, zes procent, dat vertrouwen heeft in een toekomst met het consortium bestaande uit Royal Bank of Scotland, Fortis en Santander", zo schrijft De Unie.

"Wij zijn aangenaam verrast door het grote aantal deelnemers aan de enquête, en de reacties welke wij hebben ontvangen", zegt Unie-voorzitter Jacques Teuwen. "Dit toont aan dat er een grote persoonlijke betrokkenheid is bij de medewerkers. Het laat tevens zien dat in de toekomst medewerkers eerder betrokken moeten worden bij dit soort processen."

In totaal hebben 6137 medewerkers van ABN Amro Nederland deelgenomen aan de enquête. Deelnemers werd gevraagd aan te geven in welk scenario voor de toekomst zij het meeste vertrouwen hebben.

Een groot aantal medewerkers liet weten dat zij geen keuze konden maken. Zij gaven daarbij te kennen dat zij onvoldoende inzicht hebben in de mogelijke consequenties van de diverse scenario's. Vakbond De Unie stelt daarom voor dat een onafhankelijk bureau de opdracht krijgt om de consequenties van de diverse scenario's door te rekenen, en daar een kwalitatieve inschatting van te maken.

Als uitgangspunt voor het onderzoek stelt De Unie dat bij een zogenoemde stand alone optie, een zelfstandig ABN Amro, de gelden afkomstig uit de verkoop van LaSalle, uitgekeerd worden aan de aandeelhouders en dat Banco Real en Antonveneta deel blijven uitmaken van ABN Amro.

Jacques Teuwen: "De uitkomsten van de enquête vormen een belangrijk signaal dat niet zomaar onder het tapijt geveegd mag worden. Niet door de Raad van Bestuur, niet door de aandeelhouders, niet door minister Bos, en niet door de leden van de Tweede Kamer."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden