Meerderheid Noord-Italiaanse regio's stemt voor meer autonomie

Roberto Maroni, de regiopresident van Lombardije, heeft zijn stem uitgebracht in Lozza.  Beeld AP
Roberto Maroni, de regiopresident van Lombardije, heeft zijn stem uitgebracht in Lozza.Beeld AP

Inwoners van de Noord-Italiaanse regio's Veneto en Lombardije hebben zondag in grote meerderheid voor meer autonomie gestemd. 

De uitslag van het referendum laat zien dat 98,1 procent in Veneto en 95,3 procent van de stemmers in Lombardije voor meer bevoegdheden voor de regio's heeft gestemd.

In Lombardije kwam 39 procent van de stemgerechtigden opdagen, in Veneto was het opkomstpercentage 57 procent. President van Lombardije Roberto Maroni zei in een eerste reactie op de uitslag: 'De regio's hebben gevraagd om meer bevoegdheden, en die zullen we krijgen.'

Inwoners stemden over de vraag of Veneto en Lombardije meer zeggenschap moeten krijgen over onder meer het beheer van hun financiën, het onderwijs en de gezondheidszorg. Ook willen de voorstanders van meer autonomie een grotere rol van de regio's bij het innen van belastingen. De twee regio's staan samen voor 30 procent van de totale Italiaanse economie. Er is veel onvrede over het financiële beleid van Rome. Veel noorderlingen vinden dat er te veel belastinggeld naar het minder welvarende zuiden van het land vloeit.

Het referendum vond plaats met toestemming van Rome, maar de uitslagen zijn niet bindend. Met de uitslagen hopen de twee regiopresidenten van Veneto en Lombardije een betere uitgangspositie te hebben bij de onderhandelingen met Rome over meer regionale macht en meer budget. 

Het bedrijfsleven bloeit in Lombardije, met onder andere de rijke stad Milaan. De zaken in Milaan zijn goed geregeld, daarom stoort het nogal wat Milanezen dat de zaken die vanuit Rome worden geregeld vaak traag gaan en inefficiënt zijn. Daarom willen de regio's Lombardije en Veneto meer zelfbestuur en het daarbij behorende budget. 

Lees ook de verhalen van correspondent Pauline Valkenet, die in gesprek ging met verschillende ondernemers in Milaan -'In Italiaans Lombardije is het verlangen naar onafhankelijkheid groot' - en aanwezig was op een partijbijeenkomst van Lega Nord, de politieke partij die Lombardije en Veneto bestuurt: 'Dit referendum gaat niet over afscheiding, maar over meer autonomie. Het leidt niet tot Catalaanse toestanden'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden