Meerderheid Kamer steunt abortuspil via de huisarts

Zwangerschap | CDA, CU en SGP vrezen voor een toenemend aantal abortussen. Experts betwijfelen dat.

Komen er meer abortussen als ook de huisarts de abortuspil mag voorschrijven? Volgens minister Edith Schippers (volksgezondheid) niet: ze wil daarom de abortuswet aanpassen. Nu mogen alleen abortusklinieken en ziekenhuizen de pil voorschrijven.

In feite gaat het om twee soorten medicijnen die achter elkaar worden ingenomen. Dat is mogelijk tot acht weken na het begin van de laatste menstruatie. Volgens Schippers kan de huisarts, die de vrouw beter kent, goed het gesprek voeren, ook om te voorkomen dat later een nieuwe abortus nodig is. Schippers eist wel dat huisartsen de overtijdbehandelingen melden bij de inspectie, zoals ook de klinieken dat doen.

De christelijke partijen CDA, ChristenUnie en SGP hebben grote bezwaren tegen de verruiming. "Wij zijn zeer bezorgd. Laagdrempelige toegang tot abortus kan volgens ons wel degelijk leiden tot meer abortussen", reageert Kamerlid Carla Dik-Faber van de ChristenUnie.

Experts betwijfelen dat. "Misschien dat de abortuspil nu beter toegankelijk wordt, maar het komt juist geregeld voor dat een vrouw na een gesprek met de huisarts afziet van abortus", zegt zelfstandig onderzoeker Charles Picavet, die de rol van de huisartsen bij ongewenste zwangerschap onderzoekt. "Je weet het nooit zeker, maar ik denk dat het erg meevalt met die stijging van het aantal abortussen."

"Huisartsen gaan hier zorgvuldig mee om", zegt ook Gé Donker van het Nivel, onderzoeksinstituut voor de zorg. "Ze verwijzen nu naar de kliniek en daar komt het zelden voor dat een vrouw toch nog van abortus afziet." Huisartsengenootschap NHG heeft al een handleiding klaarliggen voor de abortuspil. "Daarin is goed geregeld wie die pil krijgt en wie niet, en hoe de nazorg is geregeld", zegt Donker. "Die nazorg leveren huisartsen trouwens nu al, als de kliniek te ver weg is. Dit is een goede uitbreiding van de keuzemogelijkheden voor vrouwen."

Wie al zes weken zwanger is, moet nog steeds vijf dagen bedenktijd nemen voor een abortus, vervolgt Donker. "We raden huisartsen aan tijdens die termijn nog een gesprek te voeren, of de vrouw het echt zeker weet."

Collega-onderzoeker Picavet hoopt dat huisartsen vrouwen ook wijzen op de andere mogelijkheid van vroege zwangerschapsafbreking: curettage. Deze ingreep, waarbij de bevruchte eicel wordt verwijderd, blijft alleen mogelijk in de abortusklinieken en ziekenhuizen.

Schippers had eerder ook al plannen voor een wetswijziging, maar heeft die een jaar opgeschort. Ze had al geregeld dat een abortuspil bij apotheken verkrijgbaar werd. Huisartsen durfden het medicijn nog niet voor te schrijven, vanwege de juridische onduidelijkheid. In de politiek speelde bovendien dat het kabinet de steun van kleine christelijke partijen hard nodig had in de Eerste Kamer. Die situatie is nu veranderd.

In de Kamer tekent zich een ruime meerderheid af voor de wetswijziging: VVD, D66 en de linkse partijen zijn voorstander. De sleutelrol, ook in de Eerste Kamer, ligt bij de PVV-fractie. Die zal zeker voor stemmen, zegt Kamerlid Reinette Klever. "Ik verwacht dat de huisartsen de abortuspil net zo zorgvuldig voorschrijven als de klinieken. Nu al kan elk meisje dat ongewenst zwanger is zó googelen waar een abortuskliniek is. Dan liever een rol voor de huisarts."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden