Nieuwe wet

Meer zzp'ers, ondanks nieuwe regels

In de taxibranche meldden zich afgelopen jaar meer ondernemers Beeld anp
In de taxibranche meldden zich afgelopen jaar meer ondernemersBeeld anp

Het aantal zelfstandigen dat staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel is afgelopen jaar gestegen. Tegelijkertijd was het aantal uitschrijvers nog nooit zo hoog. Een echte verklaring heeft de KvK niet.

Jeannine Julen

De nieuwe wet tegen schijnzelfstandigheid lijkt nauwelijks invloed te hebben op de hoeveelheid zelfstandigen. De wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) zou opdrachtgevers zzp-schuw maken en veel zelfstandigen doen sneuvelen, was de kritiek. Maar volgens gisteren gepubliceerde cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK) is het aantal zelfstandigen vorig jaar met vier procent gegroeid.

"Iets wat bijna niemand had verwacht", zegt Peter Bargon, directeur landelijke dienstverlening bij de KvK. "In augustus groeide het aantal zzp'ers nog minder hard dan in de maanden ervoor. Had die krimp doorgezet, dan was het aantal zelfstandigen in zijn totaliteit gedaald. Veel brancheverenigingen en belangenorganisaties, verwachtten dat ook.

"Sinds 1 mei vorig jaar vervangen modelovereenkomsten de zogenoemde Verklaring Arbeidsrelatie. In die overeenkomsten spreken opdrachtgever en zelfstandige af dat er geen sprake is van schijnzelfstandigheid. Als de Belastingdienst daaraan twijfelt, kunnen boetes en naheffingen volgen. Die dreiging maakt bedrijven zzp-schuw en kost zzp'ers opdrachten, oordeelden zzp-clubs, werkgeversorganisatie VNO-NCW en de ABU, de branchevereniging voor uitzenders.

De groei van het aantal zzp'ers vlakt wel af. Vorig jaar groeide het aantal zzp'ers met vijf procent iets harder. Daarbij signaleert de KvK dat zich vorig jaar meer zzp'ers hebben uitgeschreven dan in de vier jaar ervoor. Met bijna 140.000 stoppers een recordaantal. "Dat kan komen door de aantrekkende economie. Meer mensen worden in vaste dienst genomen. Een duidelijke verklaring hebben we niet.

"Maarten Post, voorzitter van belangenorganisatie ZZP Nederland, zei in november nog dat ruim tien procent van zijn leden opdrachten verliest door de nieuwe wet. Toch komt de groei voor hem niet als een verrassing. Post ziet dat steeds meer jongeren als zzp'er aan de slag gaan. En dat zijn leden de schouders eronder zetten. "Het kabinet laat zelfstandigen in de steek, maar ze laten zich niet zomaar opzij zetten. Als het niet anders kan, werken ze soms als payroller, maar blijven ze ingeschreven bij de KvK. Als dit is overgewaaid, gaan ze weer als zzp'er aan de slag."

null Beeld Trouw L&F
Beeld Trouw L&F

Veel meer zelfstandige taxichauffeurs

Van de gezondheidbranche, tot de culturele instellingen, in bijna alle sectoren groeide het aantal zzp'ers. Maar in de logistiek was de toename met 16 procent het grootst. Vooral in de taxibranche meldden zich afgelopen jaar meer ondernemers. Dat komt deels doordat de drempels voor het ondernemerschap zijn verlaagd, zegt secretaris Hubert Andela van de branchevereniging Koninklijk Nederlands Vervoer.

"Een belangrijk examen, waaraan een diploma was gekoppeld, is weggevallen. Waar je vroeger werd getoetst op het runnen van een bedrijf, hoef je je nu alleen nog maar te registreren om een ondernemersvergunning te bemachtigen."Wat ook meespeelt, zegt Andela, is dat sommige gemeentes bijstandgerechtigden stimuleren als taxichauffeur aan de slag te gaan. Onnozel, vindt de secretaris. "Taxichauffeurs moeten hard werken om rond te komen. Met een achturige werkdag redden ze het niet."

Ondanks de karige boterham ziet Andela het aantal zelfstandige chauffeurs al sinds 2000 stijgen. Van Ubertaxi's tot groepjes chauffeurs die zich bij gemeentes registreren voor een gezamenlijke standplaats. "Het aanbod is al een tijdje groter dan de vraag. We maken ons al zestien jaar zorgen over deze ontwikkeling."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden