Meer zorg voor huurder/PvdA had jegens (staatssecretaris) Heerma kritischer mogen zijn

De auteur is lid van de PvdA-fractie van de Tweede Kamer.

Welnu, van mij had de PvdA zich tegenover ex-staatssecretaris Heerma kritischer en radicaler mogen opstellen. In mijn functie van voorzitter van de Nederlandse Woonbond heb ik mij voorheen met die boodschap tot de politiek gewend. Daarom ben ik blij, dat er in de PvdA-fractie draagvlak is voor een bijstelling van het huidige en toekomstige volkshuisvestingsbeleid. Dat betekent, dat op initiatief van de PvdA in het laatste huurdebat het maximum percentage van de huurverhoging is teruggebracht; dat ik namens mijn fractie een wetsvoorstel op het overleg huurder-verhuurder heb ingediend; en dat tijdens het overleg over de bruteringswet er verschillende moties door ons zijn ingediend die een te grote zelfstandigheid en afstandelijkheid van de sociale verhuurder moeten tegengaan.

Al die initiatieven zijn nodig, want ik deel de zorg van Poppe dat een al te grote liberalisering niet verstandig is, zolang er nog steeds sprake is van schaarste in de woningmarkt. Dat ik mij daarin richt op het maximale dat thans binnen deze Tweede Kamer haalbaar is, is meer een strategische keuze dan een principiële kwestie. Van de PvdA-fractie zou het ook wel wat verder mogen gaan en daarom hoop ik Poppe op mijn weg te vinden bij mijn inspanningen VVD en CDA dat stapje verder te laten doen.

Hoe het ook zij, voorlopig debatteren wij weer over volkshuisvesting in dit land vanuit een zorg voor de huurders - en daar heeft het te lang aan ontbroken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden