Meer wiskunde: doodsteek voor de echte alfa's

De auteur is lerares Frans aan de christelijke scholengemeenschap 'De Waezenburg' te Leek.

Schijnt te moeten zijn. Want dit vak wordt verplicht gesteld voor veruit de meeste vervolgopleidingen. Niet omdat het daar zo vreselijk nodig is, maar omdat de aanstaande leerling moet kunnen bewijzen dat hij logisch kan nadenken, een vaardigheid die aan dat vak wordt opgehangen. Blijkbaar vallen het goed opgebouwd kunnen schrijven of het correct kunnen samenvatten van een tekst daar niet onder. Dus nemen echte alfa's met de moed der wanhoop dit struikelblok op in hun examenpakket, om niet direct alle wegen voor verdere studie dicht te timmeren. Dat gaat dan weer ten koste van prima uitgebalanceerde alfa-pakketten, die om onbegrijpelijke redenen 'pretpakketten' genoemd worden.

Waarom deze bizarre keuze van ons kabinet? Ik kan hem alleen verklaren in het licht van de tijdgeest: snelle ontwikkelingen in de medische wereld of de techniek worden beduidend hoger aangeslagen dan veel langzamer ontwikkelingen in bijvoorbeeld tekstanalyse en visies op cultuurgeschiedenis. Daarnaast dragen nieuwe ontdekkingen in de B-studies vaak het etiket hard, terwijl de A-wetenschappen binnen de softe sector vallen. De waardering voor de alfa-kant is domweg buiten verhouding veel geringer dan die voor de bèta-kant.

Als het kabinet het pleit wint komt er straks geen leerling meer van school met een uitstekende talenkennis, daar de tijd die hij nodig had voor wiskunde disproportioneel was en derhalve ten koste ging van de noodzakelijke aandacht voor de talen. Tegelijkertijd zal er niet een groter aantal wiskundeknobbels afgeleverd worden dan nu het geval is. Meer aandacht voor wiskunde-onderwijs verandert niet iemands aanleg, terwijl minder aandacht voor talen wel een mogelijkheid tot ontdekken van de eigen aanleg uit kan sluiten.

Er zal binnen enkele decennia een schrijnend tekort zijn aan taalkundigen in de letterlijke betekenis van het woord. Men zal meer en meer nationaal, naar binnen toe, gericht raken omdat men zich niet meer talig kan openen naar buiten. Europa zal opnieuw terra incognita worden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden