Meer winst voor Shell, maar 'niet genoeg'

Topman hamert op verder opschroeven olieproductie

Shell heeft in het eerste kwartaal van dit jaar meer winst gemaakt door een hogere productie en gestegen olieprijzen. Bij concurrent Exxon daalde de winst juist.

Shell heeft profijt van de investeringen die de afgelopen jaren zijn gedaan in het zoeken naar nieuwe olievoorraden. Jarenlang heeft het concern geworsteld met voorraden en gebrekkige productie.

De winst op basis van geschatte actuele voorraadkosten, een begrip dat Shell gebruikt om de winstcijfers beter te kunnen vergelijken, exclusief eenmalige posten, steeg met 16 procent tot 7,23 miljard dollar en dat is hoger dan verwacht. Analisten rekenden op 6,62 miljard dollar.

De nettowinst, inclusief eenmalige posten, kwam uit op 8,7 miljard dollar, een afname van 1 procent op jaarbasis. Shell verhoogt het kwartaaldividend van 0,42 dollar per aandeel naar 0,43 dollar. De omzet in het eerste kwartaal bedroeg 119,9 miljard dollar, 10 miljard dollar meer dan een jaar eerder. De productie steeg met 4 procent tot 3,552 miljoen vaten (van 159 liter) per dag. Analisten rekenden op 3,491 miljoen vaten. De prijs van een vat Brentolie was gemiddeld 118,60 dollar tegen 105,43 dollar een jaar eerder.

Ondanks de hoge olieprijs en de gestegen productie is bestuursvoorzitter Peter Voser niet helemaal gerust. In februari kondigde hij aan dat de productie verder omhoog moet. Alleen al in Noord-Amerika en Australië wordt daarvoor 30 miljard dollar geïnvesteerd. Volgens Voser valt de verkoop van olieproducten nog tegen door de zwakke economie.

De winst van de Amerikaanse oliereus ExxonMobil is in het eerste kwartaal gedaald. In tegenstelling tot Shell heeft Exxon minder olie geproduceerd dan een jaar geleden. De nettowinst van ExxonMobil daalde met 11 procent tot 9,5 miljard dollar ofwel 2 dollar per aandeel. Analisten rekenden gemiddeld op 2,09 dollar per aandeel. De omzet steeg met 10 miljard dollar naar ruim 124 miljard dollar. De olie- en gasproductie daalde met 5 procent tot 2,214 miljoen vaten per dag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden