Meer winst ING door minder risico's en meer klanten

Bank noteert 1,4 miljoen nieuwe rekeninghouders, en rekent op verdere groei

VAN ONZE REDACTIE ECONOMIE

ING heeft zijn nettowinst in 2015 bijna verviervoudigd tot 4 miljard euro. De bank profiteerde van het economische herstel, lagere kosten en de komst van 1,4 miljoen nieuwe rekeninghouders, werd gisteren bekendgemaakt.

De enorme winstsprong kwam onder meer door eenmalige kosten die de winst in 2014 zwaar drukten. Zonder die effecten steeg het onderliggende de nettoresultaat met bijna een kwart naar 4,2 miljard euro. Vooral in het vierde kwartaal van 2015 presteerde ING Bank erg goed met een stijging van de winst met ruim 52 procent naar 822 miljoen euro.

Door het aanhoudende herstel van de economie hoeft ING minder dan voorheen geld opzij te zetten voor mogelijke wanbetalingen op uitstaande leningen.

De bank zag zijn klantenbestand fors groeien met 1,4 miljoen nieuwe klanten naar 34,4 miljoen voor het hele jaar 2015. Het aantal klanten dat ING als hun primaire bank ziet, nam met 7 procent toe en steeg naar 8,9 miljoen.

Volgens topman Ralph Hamers ligt ING goed op koers. Hij voorspelde in een toelichting dat de groei dit jaar doorzet. Tegelijkertijd blijven de economische omstandigheden heel onzeker, voegde hij daaraan toe. In de eurozone, en vooral in Nederland, zet het herstel naar verwachting door. De economische transitie in China zorgt echter voor veel onzekerheid, net zoals de enorme daling van de olieprijs.

Voor het overgrote deel van de uitstaande leningen van ING is de lage olieprijs gunstig, zei risicodirecteur Wilfred Nagel. Slechts 3 procent van de balans kan erdoor worden geraakt. Als de huidige lage prijs (circa 30 dollar per vat) aanhoudt, lopen de risicokosten van ING volgens Nagel dit jaar wel licht op.

ING Bank hoopt dit jaar met hun nieuwe product Twyp de markt te veoveren in Polen, Spanje en ook Nederland. Met Twyp kunnen klanten mobiel geld overmaken van telefoonnummer naar telefoonnumer.

ING ziet ook de kosten voor het toezicht op de bankensector steeds verder oplopen. In 2015 steeg die rekening met 52 procent naar 620 miljoen euro.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden