Meer vuurwerkslachtoffers onder het mes

Beeld ANP

Het aantal vuurwerkslachtoffers met zeer ernstig handletsel is dit jaar opnieuw toegenomen, dat schrijft de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC). De NVPC pleit voor afschaffing van het consumentenvuurwerk.

Dat heeft de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie zaterdag bekendgemaakt. De organisatie denkt dat deze maand nog meer vuurwerkpatiënten een bezoek zullen brengen aan de plastisch chirurg. In 2012 stond de teller eind januari namelijk op 60.

Dit jaar bogen de chirurgen zich vooral over handletsel, verwondingen aan het gelaat en brandwonden. De jongste patiënt is 2 jaar oud. Verreweg het meeste letsel (59 gevallen) betrof handverwondingen. Chirurgen amputeerden in totaal 8 handen volledig en 3 handen grotendeels als gevolg van illegaal vuurwerk.

Ongeveer de helft van alle patiënten raakte gewond door verkeerd gebruik van legaal vuurwerk, in de andere gevallen ging het om illegaal vuurwerk. 'Illegaal vuurwerk is onvoorspelbaar, blijkt zwaarder te zijn geworden en is daardoor extra gevaarlijk', aldus Annekatrien van de Kar, de plastisch chirurg die de inventarisatie voor haar rekening nam.

De gewonden zijn, op twee na, allemaal mannen. De meerderheid (57 procent) is minderjarig. Vier op de vijf slachtoffers hadden zelf het vuurwerk afgestoken. Voor veel patiënten is het behandeltraject nog niet voorbij. 'De nasleep is helaas zeer langdurig met lange trajecten van oefentherapie, meerdere operaties en vaak chronische pijn', aldus Van de Kar. Soms is ook sprake van blijvende littekens of arbeidsongeschiktheid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden